Våld. Vi, moderatkvinnor, kan aldrig acceptera och blunda för de övergrepp som begås mot flickor och kvinnor, skriver ­debattörerna.
Våld. Vi, moderatkvinnor, kan aldrig acceptera och blunda för de övergrepp som begås mot flickor och kvinnor, skriver ­debattörerna. Bild: Anders Wiklund/TT

Våldet mot kvinnor tar sig många uttryck

I dagarna är det FN:s Internationella dag för att förhindra våld mot kvinnor. Våld mot kvinnor och flickor har många ansikten både i Sverige men också ute i vår omvärld.

ANNONS
|

Kvinnlig könsstympning, som exempel,  ger flickor och kvinnor skador och men för livet. Enligt Unicef finns det fler än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år som könsstympas varje år världen över. Det finns ingen forskning som påvisar några som helst positiva effekter av könsstympning, men många ­olika felaktiga föreställningar och ­myter förekommer. Många gånger kulturellt och traditionsenligt betingade.

Utöver att vardagslivet kraftigt påverkas, blir förlossningar ett problem för många flickor och kvinnor världen över. Könsstympning medför ofta svåra förlossningar, med dödlig risk för både modern och barnet. Vid förlossning öppnas såret för att efter förlossningen sys ihop igen. Detta innebär stora risker för infektioner. Många av dessa flickor lever i länder där en säker och tillgänglig förlossningsvård och vård efter förlossningen inte är en självklarhet för alla. Förlossningsskadorna som bland annat kan innebära urinläckage och andra skador, kan även innebära att de drabbade flickorna blir utstötta från byns sociala gemenskap.

ANNONS

I Sverige deltog bland annat moderatkvinnorna 1998 i bildandet av en stiftelse vars ändamål var är att ekonomiskt stödja Fistulasjukhuset i Etiopiens ­huvudstad Addis Abeba, ett sjukhus för fattiga flickor med förlossningsskador. Där ges vård och viss utbildning för de unga mödrarna.

UNICEF uppskattar att mer än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever idag har utsatts för någon form av könsstympning, i de 30 länder i Afrika och Mellanöstern där sedvänjan är främst förekommande. Att förebygga och stoppa kvinnlig könsstympning med öppna diskussioner, utbildning och att ständigt lyfta frågan kan vi motverka att fler kvinnor utsätts för detta farliga ingrepp, som är ett övergrepp både ­fysiskt såväl som psykiskt. Dessvärre är Sverige inget undantag för detta.

Vi får heller inte glömma de kvinnor som redan utsatts. Att ge dem en möjlighet till en trygg och säker vård, hjälper både den enskilda individen och bidrar till att ta debatten om dessa sedvänjor och de falska myterna om dem.

Vi, Moderatkvinnor, kan aldrig acceptera och blunda för de övergrepp som begås mot flickor och kvinnor.

Vi, Moderatkvinnor,  vill i samband med FNs Internationella dag mot våld mot kvinnor bidra till att synliggöra de som ofta inte själva kan göra sin röst hörd!

Vi, Moderatkvinnor, vill väcka opinion mot könsstympning och stödjer arbetet med att kriminalisera könsstympning.

ANNONS

Elisabeth Björnsdotter Rahm,

vice ordförande  Stiftelsen Fistulasjukhuset och ledamot i Moderatkvinnorna

Alexandra Anstrell

ledamot Moderatkvinnorna

Linda Jansson

ordförande Moderatkvinnorna Fyrbodal

Carin Ramneskär

vice ordförande Moderkvinnorna Fyrbodal

ANNONS