VGR blir goda exemplet på framtidens huvudvärksvård i Sverige

Västra Götalandsregion (VGR) antog nyligen en färdplan för huvudvärksvården, vilken i decennier utgjort ett mindre smickrande exempel i Sverige.

ANNONS
|

I en rapport framtagen under 2021 framträder brister på samtliga nivåer i vår region. Vår förhoppning är nu att vår region i framtiden i stället kommer bli ett gott exempel. En viktig förutsättning har varit och är ett nära samspel mellan politik, profession och patientföreträdare.

Den planerade förbättringen av huvudvärksvården kommer ske inom ramen för fyra spår. Det handlar om utbyggnad av stöd till egenvård. Satsningar på fortbildning av primärvården kommer genomföras, då underdiagnostik och underbehandling är omfattande. En digifysisk och multidisciplinär migränmottagning skapas på Sahlgrenska universitetssjukhuset för behandling och rehabilitering av personer med svår migrän- och huvudvärksproblematik. Slutligen, en digital plattform utvecklas, i form av en migrän-app som är gemensam för vårdtagare och vårdgivare. Appen ska vara patientens stöd och väg in till vården och möjliggöra stöd i form av tillgång till migränkalender, information och stöd till egenvård och förenkla vårdkontakt via digitala besök.

ANNONS

Vi kan inte nog betona betydelsen av digitala lösningar för att öka flertalet av de migrän- och huvudvärksdrabbades tillgång till rätt behandling; och stöd till att ta kontroll över sin sjukdom. Det är brist på huvudvärksspecialiserade neurologer i regionen. De som finns måste därför ha nödvändiga verktyg för att kunna hantera en större patientgrupp än vad som är vanligt. Migrän- och huvudvärksdrabbade vill ingenting mer än att kunna leva ett fungerande liv. Många har familj att ta hand om och ett arbete som de behöver sköta mellan attacker och återkommande kortsjukskrivningar. Sjukvården behöver därför kunna stödja dem utan att patienten ideligen ska åka i väg på läkarbesök. Patienter med migrän har på grund åldersstrukturen i gruppen en digital mognad. Det är få patientgrupper för vilka digitala lösningar lämpar sig så väl som för migrän- och huvudvärksdrabbade.

Alltför många migrän- och huvudvärksdrabbade har alltför länge levt utan tillgång till nödvändigt stöd och effektiv behandling. I framtiden kommer de märka att så längre inte är fallet. Inte i Västra Götalandsregionen.

Linn Brandström,

regionråd (VGR)

Mattias Linde,

neurolog och ordförande Regionalt Processteam Migrän (VGR)

Gustav Hadin,

ordförande Huvudvärksföreningen Trestad

ANNONS