Vi måste agera för att få stopp på diskrimineringen

Är det rätt att få välja bort en tandläkare, läkare eller sjuksköterska för att hen har mörk hudfärg? Kan vi offra rätten att slippa rasism för att ”kunden” har rätt att välja i den heliga valfrihetens namn?

ANNONS
|

Är det okej att ambulanspersonal bedömer en medvetslös patients tillstånd som ”kulturell svimning” med lågt vårdbehov, för att patienten är mörkhyad med afrikanskt ursprung? Frågorna har ställts på sin spets i sommar och vi i Vänsterpartiet besvarar frågorna med ett tveklöst nej.

Det första exemplet är Dagens Nyheter reportrar som ringde till olika vårdgivare och låtsades vilja lista sig om man garanterades att behandlas av personal ”med vit hudfärg” eller ”svensk-svensk”. Av 120 vårdgivare erbjöd sig hälften att lösa det. De kunde ordna att kunden skulle slippa möta vårdpersonal med mörk hudfärg, för att få fler patienter och mer pengar. Det andra exemplet är vad som hände vid ett ambulansuppdrag med personal från Sahlgrenska sjukhuset. En fråga som av Göteborgs tingsrätt dömts som etnisk diskriminering.

ANNONS

Rasismen är i våra exempel glasklar. Konsekvenserna är förödande och orsakar lidande för de som rasifieras som patienter, anhöriga eller anställda. De Mänskliga Rättigheterna ska vara ett grundfundament som genomsyrar alla strukturer i Västra Götalandsregionen och det är politikens ansvar att uppfylla de rättigheterna. Vi måste göra allt vi kan för att bekämpa den rasism som uttrycks när man tillgodoser kraven på ”vit personal” eller agerar som vid ambulansanropet.

Vi har en extrem utveckling av valfrihet i offentlig verksamhet. Patienter och medborgare betecknas som kunder. Valfrihet är att kunna shoppa som i en vårdgalleria, som är de borgerliga partiernas uttryck för en önskvärd utveckling. Med det synsättet har kunden rätt i sin efterfrågan, även om det tar sig rasistiska uttryck. Även den offentliga vården har fått lära sig att tänka i kundperspektiv. Vi ska inte behöva reglera och förklara för privata vårdgivare att de inte ska begå lagbrott mot Diskrimineringslagen. Men om vi har något i våra system som på minsta sätt uppmuntrar till lagbrott för att tillgodose ”kundens” önskemål, så måste vi ändra på det. Vi har också ett ansvar för att göra allt vi kan för att förhindra att våra egna anställda diskriminerar.

Den strukturella rasismen försvinner inte för att vi har fina dokument i Västra Götalandsregionen, som vår medarbetarpolicy, eller politiker i en Beredning för Mänskliga Rättigheter. Det krävs ett aktivt arbete med att förändra värderingar. I Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse har Vänsterpartiet agerat i frågan och nu görs genomlysning av alla verksamheter för att diskutera värderingar det ansvar var och en har i sitt yrkesutövande för att inte diskriminera. Sjukhuset har ansökt om att få ingå i ett EU-projekt för att ge kunskap om hur normerande uppfattningar om hudfärg diskriminerar.

ANNONS

Vi i Vänsterpartiet har lagt flera förslag för att Västra Götalandsregionen på allvar ska ta tag i problemet med rasism och diskriminering i vården och nu måste det leda till en förändring.

Carina Örgård (V) regionråd

Marie Lindqvist (V) ledamot i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

ANNONS