I Sveriges Radio måste allas verkligheter höras

En trovärdig, granskande och tillgänglig nyhetsrapportering från och om hela landet har kanske aldrig varit viktigare. Sveriges Radio och andra medier har ett nödvändigt samlande uppdrag i en digital värld där allt fler väljer innehåll och samtal som stämmer överens med de egna åsikterna.

ANNONS
|

Under året kommer riksdagen att ta beslut om ett nytt sändningstillstånd och den budget som ska gälla för Sveriges Radio från den 1 januari 2020. Tillståndet kommer att ta avstamp i den public service-utredning som med stor politisk enighet konstaterat att public service är ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”.

Det är ett uppdrag som Sveriges Radio tar på största allvar. I dag lyssnar över sju miljoner varje vecka på våra sändningar linjärt samtidigt som de som lyssnar i efterhand, och på våra poddar, blir allt fler. Enligt en färsk publikundersökning ökade lyssnarnas förtroende för Sveriges Radio under förra året. Dessutom upplevde publiken att vi i vårt utbud blivit bättre på att spegla hela landet.

ANNONS

Det visar att vi är på rätt väg. Ett väl fungerande Sveriges Radio bygger ju på det goda samtalet – men också på att allas röster får höras i våra kanaler. Under 2018 arbetade vi hårt för att bli ännu bättre på att spegla hela Sverige genom att fler ämnesval och fler perspektiv hördes i våra riksprogram. Vi utgick från lyssnarnas viktigaste frågor i valbevakningen och lokala berättelser hördes oftare i vårt nationella morgonprogram. Vi genomförde fler livesändningar utanför radiohusen, lyfte lokala nyheter i appen SR Play och vi inledde en satsning på tidsbegränsade lokala popup-redaktioner ute i landet.

På P4 Väst, som är en av 25 lokala P4-kanaler som tillsammans utgår från 50 platser i landet, har vi nyligen inlett en turné med vårt morgonprogram där vi ska sända från våra 14 kommuner under våren, och vi har i dagarna haft en temadag om landsbygdens utveckling med sändning från Mellerud. Vi kommer också i samband med EU-valet att åka ut och fånga frågor från människor runt om i vårt område och sedan vidare­befordra dem till de som kandiderar till EU- parlamentet.

Public service-utredningen föreslår ett utökat lokalt uppdrag. Det är något som vi gärna tar oss an förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna finns. Sida vid sida med lokaltidningar över hela landet, där Sveriges Radio fokuserar på ljudinnehåll, bidrar vi till en mediemångfald där fler röster kommer till tals och fler granskar makten. Det gagnar demokratin.

ANNONS

För att få prata mer med er, ni som i grunden är våra uppdragsgivare, turnerar Sveriges Radio under våren med två husbilar till fler än 100 platser över hela Sverige. Det är viktigt för oss att träffa lyssnare, men minst lika viktigt är det att prata med er som inte lyssnar i dag. Den 4 och 5 april kommer vi till Trollhättan, Munkedal, Bengtsfors och Strömstad för att ställa frågor om hur, på vad och när du lyssnar i dag – eller varför du inte gör det. Vi hoppas att många vill ta chansen att komma och prata med oss och bidra till att påverka framtidens Sveriges Radio, så att vi kan bli ännu bättre.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

programdirektör

Peter Sundblad

kanalchef P4 Väst

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS