Ska våra stränder förbehållas några få eller alla?

Idag talar man i hela världen om hur vi ska kunna rädda vår planet, dess natur och allt levande. Det råder katastrofstämning med bränder, stormar, smältande glaciärer, översvämningar och flodvågor. I det läget engagerar sig det i Sverige förment miljö- och naturvänliga centerpartiet i en fråga som de nu finner ytterst angelägen.

ANNONS

En rad av dess mest framträdande personer i Dalsland samlar sig i TTELA till ett angrepp på något av det mest omhuldade vi har i landet nämligen strandskyddet och allemansrätten. Det är en lagstiftning som fått vidsträckt beundran från många länder där man avundas oss vår framsynthet som ger alla, inte bara de välbesuttna, tillgång till våra stränder och naturområden.

Men varför ska man då i dagens läge ge sig på att inskränka denna frihet? Vi bör ju i stället bevara den för framtida generationer. Förhoppningen är ju att det ska gå att vända utvecklingen så att jorden ska vara beboelig åtminstone under ytterligare några sekel och helst längre.

ANNONS

Är det i det läget något fel med att skydda våra kust- och sjöstränder från att bli bebyggda ända ut i vattenbrynet? Ja, säger insändarskribenterna, vi har idag en förlegad lagstiftning som sätter stopp för människors drömmar om livskvalitet och kommunernas visioner och framtidsplaner för strandnära områden. Och även enskilda individers visioner möts idag av en stoppkloss och lagstiftning som hämmar människors möjligheter till utveckling menar de.

Vi har idag ett strandskydd på 100 meter som förhindrar bebyggelse i själva strandzonen. Därför kan vi fortfarande glädja oss åt att mer än 80 procent av våra stränder runt sjöar och kuster är tillgängliga för alla. Om strandskyddet skulle ändras i till exempel Dalsland kan man med säkerhet vänta sig en kapplöpning bland ivriga exploatörer och bosättare som vill försäkra sig om de mest begärliga strandområdena. Därmed försvinner en av Dalslands främsta tillgångar, den orörda naturen som lockar mängder av besökare.

Däremot är det mer tveksamt om skribenternas förhoppning om att utflyttade ungdomar ska kunna återvända för att slå ner sina bopålar på stränderna ska infrias. De är ganska säkert inte i första hand intresserade av dyrbara sjötomter utan snarare av bra samhällsservice, skolor, sjukvård, arbetstillfällen och goda kommunikationer. Dessutom har de i allmänhet en sund inställning till miljöfrågor och förståelse för att det kanske inte är så välbetänkt att söka sig närmare stränderna med bebyggelse med tanke på det extremväder och höga vattenflöden som forskarna varnar för. Det är säkert bra med visioner och framtidsdrömmar, men just i det här fallet bör man nog tänka igenom saken en gång till.

ANNONS

Strandskyddarna

Opolitiskt nätverk för att bevara strandskyddet

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS