Skriver Sverige på avtalet kommer det försvåra

Användning av kärnvapen ger förödande konsekvenser, och vi hade nog alla velat leva i en värld där dessa vapen inte fyller någon funktion. Jag tror dock inte på utopier och har insett att kärnvapen tyvärr är här för att stanna. Nedrustning kan därför inte vara Sveriges primära fokus, utan att istället se till att demokratiska väst är starkare än Ryssland och dess allierade.

ANNONS

Den rödgröna regeringen jobbade i FN för att få fram ett avtal som skulle leda till en internationell nedrustning av kärnvapen, och år 2017 var ett sådant avtal framställt. Avtalet binder länder till ett förbud mot utveckling, förvaring, transport och hot om användning av kärnvapen. Det har nu under längre tid funnits röster i Sverige, inte minst inom Socialdemokraterna, som vill att Sverige ska skriva under avtalet. Tanken är god, men konsekvenserna av avtalet kan bli förödande.

Avtalet förutsätter att ledarna för kärnvapenländer som Ryssland och Kina är lika trovärdiga som USA och Storbritannien. Demokratiskt valda ledare måste stå till svars inför sitt folk för sina handlingar, för att det är deras intressen de är skyldiga att företräda enligt demokratins spelregler. Diktatorer däremot står inte till svars för någon förutom sig själva. Skulle alla länder skriva på detta avtal, skulle det endast leda till garanterad kärnvapennedrustning i väst, medans diktaturerna behåller sina kärnvapen gömda bakom skynken tills väst är tillräckligt försvagat.

ANNONS

Skriver Sverige på avtalet kommer det försvåra möjligheterna till ett nära samarbete med NATO samt nästan helt omöjliggöra svenskt medlemskap i försvarsalliansen. En försvårad relation med NATO i nuläget är extra oroande i tider som dessa när Ryssland bedriver krigsföring i Ukraina, samt regelbundet testar Sveriges gränser.

Historien har lärt oss att kapprustning kan var skillnaden mellan krig väst förlorar och ett krig som aldrig blev för att västs militära förmåga var övermäktigt för alla dess utmanare. Fråga bara de postsovjetiska staterna i Östeuropa. Kalla kriget tog slut för att det kommunistiska systemet inte kunde mätas med det kapitalistiska västs förmåga att rusta upp sin militär.

Jonathan Derneborg

ordförande för KDU Fyrbodal

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS