Sverige och världen behöver EU

Mitt i bevakningen av USA:s och handelskonflikter med Kina är det lätt att glömma Europeiska Unionens viktiga ställning på världsmarknaden.

ANNONS
|

EU var enligt Internationella Valutafonden världens näst största ekonomi 2017, strax bakom USA. Redan 1961 tog Moderaterna ställning för EU, som då kallades EEC och har tillsammans med Moderata Ungdomsförbundet sedan länge insett vikten av internationellt samarbete för fred och frihet i världen.

Det är lätt att fastna i myterna kring EU såsom krav på gurkors rakhet och förbud mot lakritspipor eller julmust. Dessa myter grundar sig ofta i förslag eller diskussioner som förts, men aldrig fått genomslag. Till exempel myten om förbudet mot lakritspipor lyftes som ett tilläggsförslag som inte vann gehör. Men det är också därför svenska parlamentariker bör vara försiktiga med vilka frågor lyfts upp till EU-nivå. Förslag som är självklara för oss i Sverige kan tolkas och tas emot på ett helt annat sätt i andra delar av Europa och då kan det finnas risk att vi får ge vika i vår uppfattning. Att som EU också gör nu att öka budgeten är helt fel väg att gå samtidigt som en av de större intäktsgivarna Storbritannien lämnar samarbetet. Det enda logiska att göra då är att rätta mun efter matsäcken och minska den gemensamma budgeten.

ANNONS

Sverige är i sig ett litet och exportberoende land, där exporten enligt SCB står för nästan hälften av bruttonationalprodukten, vi är alltså beroende av handeln med andra nationer. Därför måste vi värna och prioritera dessa handelsrelaterade frågor över till exempel EU-stadgade pappamånader. I vår mening är inte detta vad EU ska ägnas åt eftersom det då riskerar att bli en överstatlig välfärdskoloss och svensk välfärd ska vi besluta om i Sverige. EU:s ställning på världsmarknaden skall användas för att minska klimatpåverkande utsläpp, bidra till ekonomiskt välstånd genom frihandel och för att säkra den inre rörligheten skärpa säkerheten vid den yttre gränsen.

Om den fria rörligheten inom Europa ska fungera måste kontrollen vid den yttre gränsen förstärkas så att kriminell verksamhet stävjas. Om medlemsländerna inte kan lita på den yttre gränskontrollen riskeras förtroendet vilket skulle kunna leda till skärpta inre kontroller som vi har sett vid Öresund. Detta leder till längre res- och transporttider vilket innebär stora ekonomiska förluster för de drabbade regionerna. Detta är också viktigt för ländernas säkerhet i och med de uttalade terrorhoten mot hela västvärlden.

Genom handelsavtal kan EU minska utsläppen i världen, i till exempel avtalet med Vietnam regleras deras omställning till fossilfri energi. På så sätt ges incitament att inte öka sina utsläpp i samband med den ökade tillväxten. Det är trots allt bara genom handel vi kan lyfta länder ur fattigdom.

ANNONS

Anton Lidell

Distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra

Suhaib Hurani

1:e vice distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra

Robin Karlsson Dahlgren

2:e vice distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra

Klara Sundkvist

Ledamot MUF Västra Götaland Norra

Ludwig Mossberg

Ledamot MUF Västra Götaland Norra

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS