Positiv internkultur. Trots svaga resultat i opinionsmätningar är det god stämning i Liberalerna.
Positiv internkultur. Trots svaga resultat i opinionsmätningar är det god stämning i Liberalerna. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Därför är det god stämning i Liberalerna trots krisen i opinionen

Liberalerna har lugnat ner sig efter flera år som svensk politiks främsta krisparti, men samarbetet med Sverigedemokraterna innebär en utmaning framöver.

ANNONS
|

Det var tandläkarväder i Linköping, när Liberalernas samlades för riksmöte. Den grå himlen verkade dock inte smitta av sig, varken på partiledaren Johan Pehrsons eller partimedlemmarnas humör. Stämningen var överlag god.

Oförskämt god för ett parti som i flera mätningar legat under spärren. I senaste SvD/Sifo fick partiet 3,5 procent. Klart under spärren, och klart under partiets valresultat. Det är ingen som stödröstar i en mätning. Men inte heller knapert stöd i opinionen verkade smitta av sig på stämningen.

Kanske för att det lugnat ner sig i Liberalerna efter en lång tid som svensk politiks främsta krisparti. De interna konflikterna som präglade partiet under Nyamko Sabunis ledarskap ser ut att ha upphört när Johan Pehrson tog över. Eller i alla fall pausats. Att det sett mycket värre ut för partiet under det senaste åren och att det ändå gick vägen på valnatten bidrar troligen till visst lugn. Man har klarat spärren förr, trots att det såg mörkt ut, man kan göra det igen. Ingen vits att oroa sig med så långt kvar till valet.

ANNONS

Samtidigt har Liberalerna fått sällskap av flera andra partier nere vid spärren. Inte heller för Miljöpartiet är det nytt att ligga och skvalpa kring fyra procent, men för Kristdemokraterna och nu senast även Centerpartiet är det nytt. Resultatet av stora tapp i närtid, vilket ytterligare spär på kriskänslan. Kanske särskilt för C, Liberalernas främsta konkurrent om den liberala ideologin.

Till skillnad från C, som kämpar med en oklar parlamentarisk position och befinner sig utanför den borgerliga värmen och gör trevande försök att närma sig Socialdemokraterna, innehar L flera ministerposter. De styr över områden som är viktiga för partiet – skola, arbetsmarknad, jämställdhet och miljö. Det gör säkert sitt för den goda stämningen. Dessutom kommer makten med större möjlighet att anställa, när både gamla rävar och lovande ungdomar behövs på departementen.

Det är lätt hänt att partier regerar sönder sig

Utmaningen är dock att Sverigedemokraterna kastar sin skugga över flera av de politikområden som är viktiga för L. Det gäller särskilt miljö- och klimatpolitiken. Det märktes inte minst på den presskonferens där partiet presenterade nyheten att man tillsätter klimatkommitté för att ta fram ny politik på området inför nästa års Europaparlamentsval. Samtliga följdfrågor handlade om Sverigedemokraterna, och huruvida partiets retorik om "klimatförnekare" var en känga till det största partiet i regeringsunderlaget. Skolfrågorna lär inte erbjuda någon större konflikt, däremot är arbetsmarknadsfrågorna en utmaning. Angående hur man ska få människor från utanförskap till arbete skiljer sig Sverigedemokraterna tydligt från borgerliga partier.

ANNONS

Det som är en av Liberalernas större fördelar – ministerposterna – kan därför även innebära en stor utmaning. Man har det yttersta ansvaret för politikområden, men är till viss del bakbundna av ett parti med mer makt än förnuft. Dessutom behöver partiet utveckla framåtsyftande politik – för det räcker inte att hänvisa till hur rätt man som parti haft historiskt. Att hitta tid till det kan dock visa sig utmanande, när man har ett land att styra. Det är lätt hänt att partier regerar sönder sig. Men det är det nog få som oroar sig för inom L – för stämningen är ju god, och det är långt till nästa riksdagsval.

ANNONS