STOCKHOLM 20220428Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar en nyhet kopplad till frågor som rör arbetskraftsinvandring vid en pressträff i Rosenbad.Foto: Anders Wiklund / TT kod 10510
Invandring på agendan. Migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterade nyligen ett antal förslag på regelskärpningar för arbetskraftsinvadring. Bild: Marko Säävälä/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Därför har S och SD fel om arbetskraftsinvandringen

Med förslaget om återinförd arbetsmarknadsprövning vill Socialdemokraterna vrida tillbaka klockan. Det är ett dåligt förslag.

ANNONS

Regeringen vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Sedan arbetsmarknadsprövningen slopades av Alliansregeringen 2008 har Sverige haft ett av världens mest liberala regelverk. I stort har det tjänat oss väl. På en presskonferens i förra veckan (28/4) presenterade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) förslag som drar tillbaka klockan till sämre tider.

En del steg mot skärpningar har redan tagits, och träder i kraft första juni. Det rör sig om krav på bindande avtal och försörjningskrav för eventuella familjemedlemmar som anhöriginvandrar. Utöver det vill man nu lägga till möjligheten att kräva av arbetsgivare att lämna in uppgifter om villkoren som gäller för en arbetskraftsinvandrare, med en skyldighet att rapportera om något ändras. Dessutom vill man ge facken rätt att yttra sig i ärenden, och återinföra systemet med arbetsmarknadsprövning.

ANNONS

Särskilt det sista är ett riktigt uselt förslag, som innebär en tillbakagång till ett stelbent system. För många som idag hade fått chansen att pröva lyckan i Sverige skulle det innebära att de inte längre är välkomna. Det här handlar inte heller enbart om att komma åt fusk, utan om ökad kontroll över vilka som invandrar.

Förslaget ser tyvärr ut att ha goda chanser att gå igenom – åtminstone om Socialdemokraterna är redo att luta sig på Sverigedemokraterna för att få sin vilja igenom. Redan i januari skrev företrädare för SD en debattartikel i SvD (20/1) där man uppmanade S att lägga fram ett förslag på arbetsmarknadsprövning, vilket skulle vinna gehör från SD och alltså troligen uppnå majoritet i riksdagen.

Det råder även brist på högljutt motstånd från de forna allianspartierna. Delvis är det ett resultat av omprövning av politiken de tidigare fört. Särskilt hos Moderaterna och Kristdemokraterna, som bytt fot och blivit för ett högt satt lönegolv och att ta bort möjligheten till spårbyte. Fokus har allt mer blivit att stoppa människor från att komma hit och bidra, snarare än att se det som en tillgång och möjlighet.

Beivra fusk javisst, men att helt återgå till det gamla systemet innebär en trippel förlustsituation – för Sverige, för arbetsgivarna och för alla människor som skulle vilja komma hit och bidra men istället nekas. Det finns ingen anledning att vrida tillbaka klockan till innan 2008.

ANNONS

ANNONS