Det får inte drabba rättsväsendet för hårt

Det är inte bara skolor, näringslivet och myndigheter som får ta en hård smäll av viruset. Under torsdagen (19/3) kunde vi läsa Lars Carlssons rapportering i TTELA om att även Vänersborgs tingsrätt behöver göra förändringar i sina rutiner.

ANNONS

Personligen ser jag det här viruset som någorlunda hanterbart, men när rättsväsendet drabbas blir man lite orolig över att viruset har ett ordentligt tag om demokratin också. Vi får hoppas på att viruset inte ter sig på så vis att den tränger igenom systemen vi har som upprätthåller ordningen i landet.

Även de på Vänersborgs tingsrätt följer de allmänna rekommendationerna och det är väl både "tack vare" och "på grund av" det som rättsväsendet i våra områden nu är både säkrare men också skörare än vad det ska och brukar vara.

Risk att bevis förstörs

Med anledning av att man följer just de allmänna rekommendationerna har många i rättsväsendets tjänst valt att stanna hemma, då de har uppvisat symptom på förkylning. Det var det chefsrådman Niclas Johannisson meddelade under den gångna veckan.

ANNONS

Ett tiotal förhandlingar skjuts fram, men det finns ingen lista på vilka förhandlingar det handlar om när jag ringer och frågar på fredagsmorgonen. Det ska handla om "småmål" vad vi vet just nu. Skulle smittspridningen bli värre än vad det är just nu och större mål i rätten skulle behövas skjutas fram, finns risken att bevis förstörs eller undanröjs och det blir då svårare att fastställa domar eller väcka åtal.

Sjukdom i häktet

Dessutom riskerar intagna personer i häkte, eller som ska häktas att isoleras mer än nödvändigt om de visar på symptom i sjuklighet som förkylning.

"Vi är särskilt försiktiga när vi tar emot klienter och skulle det vara så att det är någon smittbärare, så får vi ta till särskilda försiktighetsåtgärder och isolera den här personen på häktet, I ett sådant här läge får vi alla hjälpas åt i samhället". Det sa Lennart Palmgren direktör på Kriminalvården till TTELA.

Det här är ytterligare en av orsakerna till att jag tog i ganska hårt om att man bör stänga ner en del institutioner och att befolkningen skulle ha god beredskap. För att minska spridningen av viruset och för att hålla ordning på de samhällsfunktioner som är viktigast att hålla i schack.

ANNONS

LÄS MER:Stäng ner skolor och inför besöksförbud omgående

Just nu sköts en del förhandlingar med advokater och åklagare via videolänk. Förhoppningen är nu att vi får en tydligare bild över hur många smittade vi har i landet och att Folkhälsomyndigheten och regeringen inte väljer att dölja några siffror.

Kartläggningar behövs

Domstolschefer kan välja att stänga ner tingsrätter utan regeringens godkännande och vi får hoppas att det inte ska behöva gå så långt. För att rättsväsendet ska vara i sin ordning behöver vi ha kartläggningar på var smittorna finns och hur siffrorna faktiskt ser ut.

Visserligen är det kanske för tidigt för att utkräva detaljerade kartläggningar, särskilt om man från Folkhälsomyndigheten inte kan säkerställa hur många som i dagsläget kan vara smittade. Men Det bör vara hög prioritering på kartläggningar för allmänhetens kännedom, för att minska spridningen och undvika att sätta rättssystemet ur spel.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS