Snyggt. Den här skissen lämnas över till Saabmuseet.
Snyggt. Den här skissen lämnas över till Saabmuseet. Bild: Andreas Olsson

Karl af Geijerstam: Saab-fabriken står tom men kulturarvet lever vidare

Varför väljer Evergrande att behålla den gamla fabrikslokalen i Trollhättan? Är det enbart företagsekonomiska intressen bakom beslutet?

ANNONS
|

Det blir bara 23 personer kvar på Nevs. Häromdagen kom beskedet till de drygt 280 anställda i företaget. Kvar blir nu ett tomt skal i form av en stor tom fabrik som Nevs ägare Evergrande inte tänker sälja. Försäljningen av gamla tekniska och en stor del av marken till Trollhättans stad blir uppenbarligen den enda realisering av fasta tillgångar som Evergrande väljer att göra.

Vd Nina Selander har själv ingen insikt i Evergrandes strategiska beslut att behålla inte bara ägandet av själva bolaget Nevs, utan även att behålla de gamla fabrikslokalerna och hyra ut dem till andra bolag. Man kunde ju tro att Evergrandes ekonomiska situation är sådan att bolaget behöver sälja av alla tillgångar som de har, särskilt sådana som befinner sig på andra sidan jordklotet.

ANNONS

Nu vill bolaget istället få in hyresintäkter. Möjligen kan det vara så att värderingen av fastigheten då kan höjas för att göra fastigheten till ett mer attraktivt köp för någon annan i framtiden. Just nu är ju konjunkturen inte den bästa, så det kan vara skäl för Evergrande att vänta till ett bättre tillfälle.

LÄS MER:23 personer blir kvar på Nevs

LÄS MER:Evergrandes vändning om Nevs fabrik – här är planen

Förhoppningsvis är det bara dessa företagsekonomiska överväganden som ligger bakom Evergrandes beslut. Man kan dock aldrig veta om det finns statliga drivkrafter bakom kinesiska företags ageranden i andra länder. Vi kan inte vara naiva inför Kinas ökande inflytande. Den kinesiska staten använder både statliga och privata företag i sin maktutövning. Appen Tiktok klassas som en säkerhetsrisk och telekomjätten Huawei är inte välkommet att bygga ut mobilnätverk i flera länder. Vad Evergrandes långsiktiga strategi är kring innehavet i Trollhättan kan vi bara spekulera kring. Vi vet inte heller hur de immateriella tillgångarna kommer att realiseras.

∎∎∎

Sagan om Saab har alltså slutat med att fabriken blir en gigantisk lagerlokal eller företagshotell. Men sista kapitlet i sagan är inte skrivet. I de gamla lokalerna har personalen hittat en bortglömd kulturskatt. Unika skisser och ritningar ända från 1930-talet visade upp för TTELA häromveckan. Dessutom har man hittat tygprover som man har använt i arbetet med att ta fram nya bilmodeller.

ANNONS

All heder åt den nuvarande personalen som inte slängde detta i soporna

Materialet ska nu lämnas över till Saabmuseet. Man får hoppas på att detta nu läggs till utställningen så att allmänheten kan få en chans att beskåda dessa. Materialet borde också vara intressant för både teknik- och designhistoriker som underlag för forskning.

Man kan undra hur många fler liknande fynd som kan göras hos äldre företag runt om i Sverige. All heder åt den nuvarande personalen som inte slängde detta i soporna. Vi ska också tacka de som tidigare valt att spara materialet på hyllorna, trots att det för länge sedan slutade vara relevant för att utveckla nya bilmodeller.

Tyvärr kan man nog misstänka att mycket av ritningar och modeller har försvunnit från många tillverkande företag där ägarna har kommit och gått genom åren och man har rensat i källaren eller vindar på ”gammalt skräp”. När det företagsekonomiska värdet är borta finns dock ofta ett historiskt värde som borde tas tillvara på. Var och en kan fundera på hur det står till på det egna arbetsplatsen. Tänk gärna ett varv extra innan man gör den där städningen i de gamla förråden.

LÄS MER:Bortglömd kulturskatt från Saab hittad på Nevs

ANNONS