Skyddat läge. Sagerska huset är statsministerns bostad.
Skyddat läge. Sagerska huset är statsministerns bostad. Bild: Claudio Bresciani/TT

Karl af Geijerstam: Skyddet handlar inte bara om statsministerns person

Regeringen behöver inte bara personskydd. Incidenten med den gripna städaren visar behovet av ett vidare perspektiv på frågan om informations- och säkerhetsskydd hos regering och riksdag.

ANNONS

Strax före jul utlöstes larmet i statsminister Magdalena Anderssons villa. Det var personal från en städfirma hade utlöst larmet. Polisen grep då en ung kvinna från Nicaragua som vistades i landet utan arbetstillstånd och var efterlyst. Det visade sig också att den städfirma som Andersson anlitat inte har kollektivavtal och ibland hyr in arbetskraft från två andra företag.

LÄS MER:Städare gripen i statsministerns hus

Att Magdalena Andersson anlitar en städfirma är inte förvånande och inte heller klandervärt. Men att firman inte har kollektivavtal rimmar dåligt med Anderssons egna värderingar. Enligt Andersson ställde hon frågan muntligen om firman hade kollektivavtal och trodde på det besked som gavs. Man kan dock anta att ett samtal till LO hade gett bättre besked och facket hade nog kunnat leverera en uppdaterad lista på vilka städföretag i området som faktiskt har kollektivavtal. (Det finns numera också digitala tjänster för detta.)

ANNONS

LÄS MER:Statsminister Magdalena Andersson om städavslöjandet: ”Alltid betalat vitt”

Regeringen och Säpo har varit förtegna om de närmare detaljerna kring incidenten och hur säkerhetsarbetet kring statsministern fungerar. Städfirman har till Göteborgs-Posten uttalat att kvinnan från Nicaragua inte har varit inne i själva bostaden.

Man kan anta att städarna på regeringskansliet genomgår en ordentlig säkerhetskontroll. Men vem kontrollerar de privata städarna hemma hos regeringsmedlemmar, riksdagsledamöter och de högsta tjänstemännen i staten? För att inte tala om elektriker, rörmokare och andra firmor som har ärenden att utföra i bostaden.

Incidenten med städfirman vittnar om hur säkerhetstänkandet måste utvidgas från Säpos rena personskydd. Det är inte bara regeringsmedlemmarna som måste skyddas. Även deras hem måste säkras för att hemliga uppgifter inte ska kunna röjas. Varje person som kommer in i hemmet kan få fysisk åtkomst till fiberuppkopplingen och routrar som används i hemmet. Detta är en uppenbar säkerhetsrisk. Att det plötsligt finns en extra liten låda eller USB-sticka bland den övriga elektroniska utrustningen i en garderob kanske ingen märker. I värsta fall kan en hemarbetande minister avlyssnas av främmande makt eller andra illasinnade aktörer.

LÄS MER:Säpo ser över regler efter städincident

Att en kvinna utan arbetstillstånd grips utanför statsministerns villa visar också att den svarta ekonomin tyvärr lever och frodas. I många branscher är illegal näringsverksamhet inte längre bort än underleverantörens underleverantör. Det är ju också förvånande att kvinnan har begått ett brott, en stöld på Åhléns, efter att Migrationsverkets fattat beslut om avvisning. Under mer än ett år har hon uppenbarligen kunnat försörja sig utan att betala skatt eller ha tillgång till socialförsäkringssystem. Att hon tycker att detta är en bättre tillvaro än ett liv i Nicaragua säger väl också något om det landets sorgliga tillstånd, men det är en annan historia.

ANNONS

LÄS MER:Statsministern beklagar samröre med städfirma

ANNONS