Varnar. Taiwans utrikesminister Joseph Wu oroas över att Kina höjt tonläget och att ett väpnat angrepp kan vara på väg.
Varnar. Taiwans utrikesminister Joseph Wu oroas över att Kina höjt tonläget och att ett väpnat angrepp kan vara på väg.

Linnea Hylén: Taiwan behöver stöd för sitt oberoende från Kina

Oron växer för att den kinesiska regimen ska vidta militära medel för att ockupera Taiwan. Den självständiga och demokratiska öns framtid står på spel, men det inte bara Taiwans öde som avgörs om Kina går till militär konfrontation.

ANNONS
|

Vi lever i en osäker tid. De geopolitiska spänningarna mellan öst och väst växer stadigt. Det är svårt att finna något som talar för en säkerhetspolitisk nedtrappning i närtid.

2020-talet har börjat med sämsta möjliga läge. Europa befinner sig i krig med Ryssland, Mellanöstern skakas av oroligheter och det kinesiska kommunistpartiet har flyttat fram sina positioner. Kinas utveckling är särskilt viktig, inte bara på grund av deras strategiska maktposition utan för att vad som händer i och runt Kina påverkar hela världspolitiken.

Innan pandemin slog till med full kraft 2020 dominerades världens nyhetsmedier av Kinas repressiva kampanj mot Hongkong och dess invånare. Miljontals Hongkongbor demonstrerade för sina fri och rättigheter. Motståndsrörelsen möttes dock föga förvånande med brutalt våld.

ANNONS

Kinas blodiga kampanj för att krossa Hongkong var tyvärr effektiv men till viss del ett resultat av tur. Hela världen hade strålkastarljuset riktat mot Hongkong under 2019. I början av 2020 förflyttades fokus illa kvickt till Wuhan – staden där Covid-19 bröt ut. Repressionen i Hongkong kunde fortgå utan problem när alla världens länder plötsligt vände sig inåt för att hantera smittan.

Pandemin blev ytterligare ett verktyg för den kinesiska regimen att utöva sin makt över befolkningen. Omfattande nedstängningar, testning och karantän har varit vardag i Kina fram till nu då landet så sakteligen börjat öppna upp igen.

Trots att resten av världen tog bort coronarestriktionerna under början av 2022 fortsatte Kina med sin strikta ”Zero Covid”-policy fram till årsskiftet. Karantänspektaklet under OS i Peking 2022 gav en glimt in i den bisarra pandemihanteringen som snarare förde tankarna till domedagsfilmer än ett vanligt sommar-OS.

Parallellt med pandeminedstängningarna passade den kinesiska regimen på att ta ett allt hårdare hårdare grepp om tech- och utbildningsindustrin. En historisk maktkonsolidering av ett redan hårt kontrollerat näringsliv. Kommunistpartiet tillåter ingen annan aktör, inte ens de framgångsrika företagen, att bli så starka att de kan utgöra en motvikt till partiet.

Taiwan behöver liksom Ukraina tydliga besked om militärt stöd

Under 2023 har det kinesiska tonläget höjts ytterligare men med fokus på den demokratiska grannön Taiwan som Peking hävdar är en del av Fastlandskina. Det självstyrda Taiwan har med sin befolkning om knappt 24 miljoner en stark industri, ett demokratiskt system med folkvalda ledare och historiskt goda relationer till USA. Peking är fortsatt fast beslutna om att ”ena” Fastlandet med Taiwan, trots att ön varit självständig sedan 1949.

ANNONS

Taiwans utrikesminister Joseph Wu varnade i veckan om att det militära hotet från Kina som mycket allvarligt (SR, 13/3). Rysslands anfall mot Ukraina är för Taiwan ett skrämmande exempel på vad de själva oroar sig för, nämligen ett väpnat angrepp från sin auktoritära granne.

Det enda som kan hämma Pekings militära ambitioner tycks vara risken att hamna i krig med USA och dess allierade. En utveckling som förhoppningsvis inte ens Kommunistpartiets mest ”hökaktiga” politruker tycker låter särskilt lockande.

Om avskräckningstaktiken ska vara trovärdig räcker det emellertid inte med vaga löften om hjälp. Taiwan behöver liksom Ukraina tydliga besked om militärt stöd.

Kampen om Taiwan är centrum för en av vår tids största geopolitiska drama. USA och dess allierade, Sverige inkluderat, måste stadigt stå upp för Taiwans oberoende.

ANNONS