Vindkraftverk utanför Grästorp.
Vindkraftverk utanför Grästorp. Bild: Karl af Geijerstam

Gustaf Svenungsson: Varför byggs ingen vindkraft i Vänersborg och Trollhättan?

Pinsamt dåligt av Trollhättan och Vänersborg. Att vilja ha mer förnybar energi men säga nej till vindkraftverk är en logik som inte håller.

ANNONS
|

Det blir dessvärre alltmer troligt att världen inte klarar av att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det skulle i sådana fall leda till oöverblickbara följer i form av torka, bränder, vattenbrist och klimatflyktingar, för att nämna några.

FN:s klimatpanel ger oss få, om knappt något, år på oss att vända trenden med de ökade globala utsläppen. Det är ingen liten utmaning vi står inför, direkt. Det går dock att klara det, med hårt arbete och kloka beslut på alla nivåer.

På EU-nivå måste det fortsättas att läggas fram ambitiös och genomtänkt politik. Ett gott exempel är de ambitionshöjningar i EU:s utsläppshandel som precis förhandlats fram.

ANNONS

EU:s utsläppshandel innebär att företag som släpper ut behöver betala för utsläppen, samtidigt som det finns ett maxtak för mängden utsläpp. Detta skapar en marknad där företag som gör kostnadseffektiva utsläppsminskningar kan sälja överflödiga utsläppsrätter till andra företag. Tidigare omfattades runt 40 procent av EU:s utsläpp av detta system – men med de nu beslutade skärpningarna kommer 75 procent av EU:s utsläpp omfattas framöver, såsom bostäders uppvärmning, bilar, flyg och sjöfart.

Det är lätt att stirra sig blint på dessa stora saker, men det är på lokal nivå som omställningen genomförs. Till exempel är både Trollhättan och Åmål med i Klimatkommunerna, ett nätverk som bland annat utbyter erfarenheter om lokalt klimatarbete. Båda kommunerna har ambitioner om att minska matsvinn och matens klimatpåverkan, producerar egen el via fjärrvärme och solceller och har lyckats reducera sina utsläpp med 61 respektive 54 procent.

Det visar att med mål, verktyg och samarbete går det att göra skillnad lokalt - och mer sådant arbete behövs. Fler bostäder måste renoveras, fler laddstolpar behöver sättas upp och fjärrvärmen behöver byggas ut. Därtill behövs alla fossilfria energislag, som vind, sol och kärnkraft, byggas ut så snabbt det går.

Det är lätt att skylla på andra när klimatarbetet inte går tillräckligt snabbt

För att klara av det behöver dock tillståndsprocesser och bygglovshantering effektiviseras. Se på vindkraften, till exempel. Att vilja ha mer förnybar energi men säga nej till vindkraftverk är en logik som inte håller. Här har alla kommuner i närområdet, men framför allt Vänersborg och Trollhättan, en stor läxa att göra, då utbyggnaden går väldigt långsamt.

ANNONS

Från åren 2010 till 2021 minskade antalet verk i Vänersborg från 8 till 6 (men installerad effekten ökade från 4 till 7 megawatt). I Trollhättan byggdes inte ett enda verk under den tiden, utan det finns fortsatt bara 3 verk, medan antalet verk och effekt ökade betydligt mer i Mellerud och Lilla Edet.

Det är lätt att skylla på andra när klimatarbetet inte går tillräckligt snabbt. Men man kan inte skylla på andra om man är så dåliga som Vänersborg och Trollhättan är när det kommer till vindkraft, faktiskt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS