Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Advokatkostnaderna i kommunens internutredning om Arena Vänersborg drar iväg. Sedan utredningen inleddes har kommunen betalat ut 5,6 miljoner kronor.

Åklagaren lägger ner Arenautredningen

Vice chefsåklagare Sune Johansson lägger ner utredningen om Arena Vänersborg. – Att överskrida en budget är inte straffbart. Det finns ingen anledning att gå vidare, säger han.

Polisutredningen om Arena Vänersborg har haft två spår: dels att undersöka om den anmärkningsvärda kostnadsutvecklingen handlat om tjänstefel, dels om det handlat om trolöshet mot huvudman.

Spåren har nu, efter drygt ett års utredande och en omfattande dokumentering på cirka 2 500 sidor, nått vägs ände.

– Ska någon fällas för tjänstefel förutsätter det att denne har gjort fel i sin myndighetsutövning. Men här handlar det om en affärsuppgörelse mellan olika parter, så det faller på det, säger åklagare Sune Johansson.

För att någon ska fällas för trolöshet mot huvudman krävs det att det finns ett uppsåt att skada huvudmannen, i det här fallet Vänersborgs kommun.

– Budgeten har dragits över mer än vad som var tänkt, men vi har inte funnit att någon avsikt att skada någon. Även om det har blivit dyrare än beräknat och budgeten vida överskridits, så är det inte straffbart. Det finns ingen anledning att gå vidare och väcka åtal, konstaterar Sune Johansson.

Ett beslut som välkomnas av dåvarande projektledare för Arenabygget, näringslivschef S Anders Larsson.

– Jag ljuger om jag inte säger att det känns skönt, riktigt skönt. Men i övrigt har jag inga kommentarer. Kommunen har anlitat en advokatfirma som gör sin utredning, den hoppas jag leder till något positivt. I avvaktan på den vill jag inte göra något uttalande, säger S Anders Larsson.

Kommunstyrelsens förre ordförande Lars-Göran Ljunggren (S) konstaterar att ytterligare ett kapitel i denna historia avslutats.

– De har gjort en genomgripande utredning och konstaterat att det inte finns något att angripa. Det är väl bra, säger han.

Polisens utredare Erold Coleman har samma uppfattning som åklagaren och konstaterar att nedläggningsbeslutet är korrekt, men påpekar att två ärenden återstår i Arenautredningen. Båda rör ett antal handlingar som inte diarieförts.

– Jag kan inte gå in i detalj i detta. Påföljden om någon fälls handlar i normalfallet om bötesstraff, säger Coleman, som inte känner någon besvikelse över utgången av utredningen. Trots att han har ägnat månader av heltid åt Arenautredningen.

– Vi har vänt på alla stenar, det är ett korrekt beslut. Vi ska styrka uppsåt, att man med avsikt och insikt agerat på det här viset. Det går inte, säger Coleman.