Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Turné. Under jul- och nyårshelgen ger sig cellisten Petronella Torin ut på turné där hon tar med sig musiken hem till folk.

"Årets julklapp är en cellist"

Petronella Torin från Mellerud har ett ovanligt uppdrag i julhelgen. Hon studerar till orkestermusiker och ska ge bort en cellokonsert i julklapp. – Det är ett sätt att låta finkulturen komma hem till folk.

För närvarande läser cellisten Petronella Torin en kurs i kulturentreprenörskap i holländska Maastricht. Det är en del i masterprogrammet för att bli orkestermusiker och ett projekt handlar om att ge spelningar inför publik. Konceptet ska vara av speciell karaktär och Petronella har valt att kalla sitt projekt ”Årets julklapp är en cellist”.

– Ute i Europa är det vanligt att musiker kommer hem till människor och spelar en stund. Syftet är att sprida den klassiska musiken och göra den mer lättillgänglig, samtidigt ska det vara billigt så att många har råd.

Nu vill hon göra en egen variant av konceptet under jul- och nyårshelgen.

– Tanken är att spela musik med jultema, så det blir inte bara klassisk musik. Sådana här konsertkoncept är egentligen inget nytt, förr i tiden åkte musiker hem till folk och spelade på fester och middagar, säger Petronella Torin.

Cellokonserterna ska pågå cirka 20 minuter och kosta 500 kronor.

– Eftersom det är en kurs i marknadsföring ska vi göra det så verkligt som möjligt, det är därför vi ska ta betalt.

Hon känner inte till att musiker gjort något liknande i vårt område och vet inte hur stort intresset är. Orterna hon ska spela på blir Mellerud, Vänersborg och Trollhättan och hon räknar med att det kan bli allt från företagsevent till privata fester och julbord.

– Folk får anmäla sig och sedan ska jag ge så många spelningar jag hinner med. Det ska bli spännande men jag testade på kompisar i somras och det blev en positiv effekt.