Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Öppet brev till rektorerna på Vänerparkens skola och Silvertärnan

Med stor bestörtning fick vi för en tid sedan veta att profilklasserna i Vänersborgs högstadieskola ska läggas ner nästa år.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Beskedet har väckt stor ledsnad hos dem som kommer att gå miste om möjligheten att i skolan ägna sig åt det de älskar i gemenskap med andra med samma intresse.

Lärare, profilelever, tidigare profilelever och många andra har visat att de tror på en skola som tar hänsyn till att även ungdomar är individer. Vi kommer att överräcka nästan 800 namnunderskrifter mot nedläggning av profilklasserna när vi träffar er den 29 december. Lärare och elever har även delat med sig av egna erfarenheter och vittnat om hur ett gemensamt intresse kan utveckla både lärare och elever och engagemanget i skolarbetet på ett fantastiskt sätt.

Ni rektorer föreslår att i stället för profilklasser utveckla valbara ämnen för alla. Detta tror vi verkligen också skulle kunna vara en positiv kraft, men det ersätter inte det vi nu har i profilklasserna. Däremot skulle det kunna vara ett komplement.

I en tid när andra delar av Vänersborgs skolor brottas med sjunkande resultat har profilklasserna hållit ut och visat att så behöver det inte vara.

Bryt inte sönder något som så många elever haft så stor glädje av under så många år. Besinna er. Låt oss lägga prestigen åt sidan och i stället se till vad som är bäst för Vänersborgs ungdomar!

Tyvärr har vi som försökt få till stånd en öppen och transparent dialog med beslutsfattare inom skolan, både politiker och tjänstemän, mötts av tystnad och stängda dörrar. Vi har sett både härskartekniker och halvsanningar, ovärdiga ett demokratiskt öppet samhälle.

Vi vill ändå lägga detta bakom oss och vädjar till er storsinthet att kunna ändra ett illa förankrat beslut. Vårt förslag är att ni sedan bjuder in barn, ungdomar, föräldrar och lärare för att tillsammans bygga vidare på det som fungerat så bra i Vänersborg och samtidigt finna nya vägar som lockar fler engagerade lärare att vilja arbeta hos oss. Låt oss med förenade krafter skapa Sveriges bästa skola. En likvärdig skola där alla elever är sedda som de individer de är och får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar och intressen.

Lyssna på oss! Riv inte ner! Bygg upp!

Magnus Söderbergh

för Aktivistgruppen mot nedläggandet av profilklasserna i Vänersborg