Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Allergi. I Västra Götaland fick 13 patienter per 10 000 invånare allergivaccination i fjol. I Norge och Danmark behandlas mer än dubbelt så många patienter, skriver debattörerna.

Allergivården i regionen kan hjälpa fler

Astma och allergi ökar kraftigt i hela världen och allergier är numera en av våra största folksjukdomar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tack vare forskningens framsteg kan orsaken bakom många allergier behandlas i dag. Nya siffror visar dock att antalet som får behandling skiljer sig kraftigt åt mellan länen.

Fyra av tio svenskar har en allergisk sjukdom. Bland barn och ungdomar i Sverige är allergisjukdom den vanligaste kroniska sjukdomen. Hur många som drabbas blir plågsamt tydligt nu när pollensäsongen är här.

Allergisjukdomar innebär ofta en dold funktionsnedsättning, som kan leda till stora inskränkningar i vardagen och kraftigt försämrad livskvalitet. Dessutom medför sjukdomarna stora kostnader både för individen och för samhället. Till exempel beräknas enbart allergisk snuva kosta samhället 12 miljarder kronor varje år i Sverige. Tack vare forskningens framsteg kan själva orsaken till många allergier och allergisk astma behandlas med allergivaccination i dag. En lyckad behandling förbättrar livskvaliteten avsevärt, eftersom de allergiska besvären och behovet av mediciner minskar eller till och med försvinner.

Nya siffror från allergiforskningsföretaget ALK visar dock att det är stora skillnader i hur många som behandlas med allergivaccination i olika delar av landet. I Västra Götaland fick 13 patienter per 10 000 invånare allergivaccination i fjol. I Norge och Danmark behandlas mer än dubbelt så många patienter. Bara ett av Sveriges län – Halland, där 40 patienter per 10 000 invånare behandlades med allergivaccination under 2016 – når upp till samma nivå som våra skandinaviska grannländer.

Det är oklart vad skillnaderna beror på, men om vi ska leva upp till målsättningen att svensk sjukvård ska vara världsledande måste vården på ett effektivt och jämlikt sätt använda sig av ny medicinsk kunskap och forskning. Genom att öka satsningarna på medicinsk forskning och använda resultaten i vården kan vi göra bördan lättare för alla som har allergier – i Västra Götaland och i hela landet.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare för Forska!Sverige

Lisbeth Schmauch och Dennis Bokedal

Astma- och Allergiföreningen i Västra Götaland

Karin Meyer

VD Apotekarsocieteten

Katrine Riklund

prorektor Umeå universitet