Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Francisco Negroni
Bild: Francisco Negroni

Bränderna har gjort vår sårbarhet märkbar

Har efter ett kort period i ett annat parti återvänt till Kristdemokraterna, och hoppas där kunna göra viss nytta främst för Dalslandsdelen av kommunen. Naturligtvis måste vi i alla lägen se till hela kommunen bästa, men som eventuellt blivande fritidspolitiker kan man inte sätta sig in i alla frågor. Det skall också sägas att om jag skulle få förtroendet än en gång i KF så blir det i så fall via personval, detta då jag står relativt långt ner på listan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sök stadens bästa skrevs det i världens mest lästa bok för ca 3 000 år sedan och det gäller naturligtvis än. Vill tro att man lite fritt kan översätta med det med att uppgiften för oss alla är att söka det bästa för den plats där du och jag bor. Det handlar alltså inte att söka sitt eget bästa, eller partiets eller någon annan gruppering utan invånarnas bästa. En av många viktiga frågor inför valet är att fundera på relationen mellan stad och landsbygd. Visst är det så att landsbygden behöver staden men frågan är om inte staden är mer beroende av landsbygden än tvärtom. Tyvärr är verkligheten den att om våra hamnar av någon anledning inte skulle fungera tar det tre dagar innan livsmedelskedjan är bruten.

Vi producerar ca 50 % av den mat vi äter, 1980 var den siffran 75 % resten importeras. Mycket av vår mat fraktas via båt, flyg och massor av lastbilar, frågan är om detta är hållbart inte minst av miljöskäl. Av all den ost vi äter importeras ca 60 %, av det nötkött vi äter importeras ca 50 % samtidigt som vi i landet har ca 600 000ha outnyttjad mark. Våra grannländer har betydligt högre självförsörjningsgrad, Finland har ca 80 %, detta måste bli målet även för Sverige. De enda livsmedel vi i dag är självförsörjande på är morötter, socker och mjöl.

Vår kommun har synnerligen goda förutsättningar att bli en föregångskommun, på väg mot en självförsörjningsgrad upp mot 80-85 %. Kanske landets bästa jordar, den senaste tekniken och många duktiga invånare. Vad kan då vår kommun konkret göra, jo inte allt men vissa saker för det första se över alla inköp. Den tveklöst största inköparen av livsmedel i vår kommun är kommunen själv där det tillagas några 1 000 portioner mat dagligen. Kd:s förslag är att tillsätta en person som har sin hemvist i näringslivsstaben som jobbar främst med landsbygdsutveckling denne skulle med fördel kunna sitta på Nuntorp och jobba då främst med Dalslandsdelen.

Vi har nyligen sett ett exempel på hur sårbara vi är – tänker på bränderna längre norrut. 2018 torde även bli det första året på länge då vi måste importera spannmål, skulle inte tro att någon av oss vill uppleva ett sådant år till. Vi behöver noggrant se över Svensk Livsmedelsproduktion så lägg din röst på KD i september, skulle undertecknad få tillräckligt många personvalsröster till kommunen då lovar att jag driva landsbygdsfrågorna med all tydlighet.

Carl-Ewert Berg

Plats nr 7 p Kd:s lista till Vänersborgs kommun