Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Centerpartiet med på att lägga ner Nuntorp

Nuntorps vara eller inte vara som naturbruksskola diskuteras intensivt för närvarande. Dock så slirar flera debattörer på sanningen eller har inte riktigt koll på fakta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fastighets AB Vänersborg har uttryckt sin vilja att köpa fastigheten. Ärendet har emellertid handlagts osedvanligt långsamt och trögt, nästan räddhågset, av de styrande partierna i Vänersborg. Frågan har fortfarande inte ens nått de politiska organen i kommunen. Därför har inget parti i Vänersborg tagit så att säga officiell ställning för eller emot ett köp av Nuntorps fastighet. Det finns nämligen inget att ta ställning till. Det finns inget ärende, ingenting.

Jonathan Axelsson (M) skrev till Skolinspektionen, det är riktigt. Han påtalade de felaktiga uppgifter som fanns i ansökan från Dalslands Naturbruksutbildning. Och då undrar jag, tycker de som skäller på Axelsson att det är okej att Dalslands Naturbruksutbildning vilseleder Skolinspektionen? De som kritiserar Axelsson måste faktiskt ta ställning till det.

Skolinspektionen hade många skäl till sitt avslag om att bedriva naturbruksskola, inte minst ekonomiska. Inspektionen ifrågasatte på ett mycket noggrant och seriöst sätt det mesta som stod i ansökan från Dalslands Naturbruksutbildning om finansieringen av den blivande skolan. Det går inte, som vd Monica Andersson Skall, att avfärda detta som att inspektionen inte hade förstått (TTELA 30/9).

Nedläggningen av Nuntorp har fattats av Västra Götalandsregionen. Det var den borgerliga majoriteten som fattade beslutet. Bo Carlsson (C) var själv med om att aktivt fatta detta beslut. Centern är följaktligen inte alls för att bevara Nuntorp, tvärtom. Socialdemokraterna i regionen ville lägga ner fyra av sex av regionens naturbruksskolor, taktiskt nog nämndes inte vilka. Vänsterpartiet röstade för övrigt nej till förslaget.

Regionen har värderat Nuntorp till 38 miljoner kronor. Det är mycket pengar för en kommun som Vänersborg. Om Nuntorp är värt pengarna eller inte har politikerna i Vänersborg som sagt aldrig fått tillfälle att ta ställning till. I stället tycks det som om Nuntorp har blivit ett centerpartistiskt slagträ i den politiska debatten i Vänersborg, vilket förefaller närmast osannolikt i ljuset av Bo Carlssons agerande i regionen.

Det är tråkigt att Dalslands Naturbruksutbildning inte lyckades med sitt försök att ersätta och ordna denna viktiga utbildning. Det hade varit bra om det hela hade skötts bättre så att Naturbruksprogrammet hade kunnat räddas.

Stefan Kärvling

Vänsterpartiet