Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Said Abdu (L) Bild: Kent Eng

Den svenska drömmen

Inför valet låter TTELA lokala riksdagskandidater beskriva en plats i området där integrationen har fungerat – eller misslyckats. Åsikterna i denna serie är politikernas och inte ledarsidans.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Resan till frihet och självförverkligande börjar med tilltron på människans förmåga till stordåd. Den känslan måste alla i Sverige känna, oavsett om man är uppvuxen i Kronogården, Sjuntorp eller Kastanjevägen.

För att vi människor ska kunna utvecklas behöver vi möta andra människor. För att vårt välstånd ska kunna garanteras måste handelsvarorna kunna röra sig över kontinentgränserna. För att vårt näringsliv ska kunna utvecklas måste entreprenörer kunna komma till vårt land och förverkliga sig själva och sina affärsplaner. Liberaler bygger broar, inte murar. Vi öppnar våra hjärtan, vi sluter inte gränserna. Vi tror på individens potential och medmänsklighet, inte på blodsmystik och determinism.

När mina föräldrar kom till Sverige fick de chansen att utvecklas och att bidra till vårt gemensamma samhälle. De tog chansen och byggde en god grund för mig och mina syskon. I familjen, genom det sociala engagemanget och på arbetsplatsen. Själv såg jag hur viktigt är jobb var under min tid på verkstadsgolvet på SAAB där jag byggde dörrar till 9-5:an. På verkstadsgolvet växte man som person när man fick ansvar och blev en del av gemenskapen.

Vi behöver en ”svensk dröm” – en ”zlatanism” – på samma sätt som grundlagsfäderna i USA formulerade sin ”American Dream”. I dess finaste form handlar det inte varifrån du kommer, utan vad du kan bidra med. Den ska vara inkluderande och sätta individen i centrum. På samma sätt som idrotten skickligt fångat upp och inkluderat stjärnor som Zlatan behöver vi inom politik och näringsliv fånga upp företagandets Zlatan som längtar efter speltid i laget Sverige.

Den 9 september är det val. Utmaningarna för Sverige är stora. Klyftor och utanförskap som minskar människors frihet riskerar att slita Sverige isär. Tillsammans kan vi kämpa för att ge våra barn en inre Zlatan. I mitt Sverige är det inte viktigt varifrån du kommer - utan vart du är på väg.

Said Abdu (L)

Riksdagskandidat Plats 2, Västra Götalands Norra