Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ”trafikinfarkt” väntar i Öxnered

En ”trafikinfarkt” väntar i bostadsområdet Öxnered vid järnvägsstationen när Vänersborgs kommun planerar att bygga ett stort antal höga hus i Öxnered och Skaven. Det handlar om kommunens största etablering någonsin. En etablering som få känner till.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fast boende i Öxnered har redan idag stora problem när vi ska komma ut och in från vårt område morgon och kväll. Vi vet att byggföretagen står på kö att bygga men vägarna är ju långt ifrån byggda och budgeterade för att svälja alla bilar som följer.

Med tre icke planskilda korsningar som dessutom inte är anpassade till gående eller cyklister (Älvsborgsbanan, Oslobanan och Skavenövergången) kommer vi få stora problem i trafikflödena med långa väntetider och farlig trafikmiljö för alla boende i området, vuxna, barn och djur inräknade.

Vänersborgs kommun har anlitat ett konsultföretag Trivector som föreslagit ny vägsträckning från Brätte ridskola in mot Öxnered och en ny tunnel under järnvägen mot Öxnereds skola. Mycket få kommer dock att köra den långa omvägen via Brätte till Vänersborgs centrum. Man kommer istället att välja att köra rakt genom Öxnered och passera järnvägsövergångarna.

Trivectors förslag på en tunnel under järnvägen nedanför järnvägsövergången vid Skaven är heller ingen bra lösning, eftersom beräkningar visar en dubblering av antalet fordon som kommer trafikera Öxneredsvägen förbi Öxnereds skola och norrut mot Djupedalsvägen ner mot centrum. Öxnereds skola har redan idag en mycket farlig trafikmiljö för alla barn som går på dagis, förskola och skola. Den lär inte bli bättre.

Så uppmaningen är därför att byggnadsnämnden och ansvariga politiker hos Vänersborgs kommun måste göra om och göra rätt för att skapa ett attraktivt boende i Öxnered/Skaven. Ansvaret ligger i era händer inför byggnadsnämndens möte 6 mars och kraven är i huvudsak två:

1. Antalet lägenheter måste sänkas till en rimlig nivå. Ersätt höghusen med tvåvåningshus, kedjehus och villabebyggelse

2. Vägar måste byggas först innan byggnation sker

LZ