Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Papperspåsen. När det gäller miljöpåverkan finns det många olika parametrar att tänka på.

Högre sorteringsgrad och mer biogas med papperspåsen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Svar till ”Kan tänka själv”, 10 april

Du har helt rätt i att det är bättre att inte producera någonting alls jämfört med att producera nytt. Men när vi pratar miljöpåverkan så finns det många olika parametrar att tänka på. All plast är exempelvis inte dålig men den ska användas på rätt ställe där den ger fördelar. Vi behöver gå från att se på plast som ett slit och släng- material till en resurs som kan användas flera gånger. Därför är det dumt att samla in matavfall i plastpåse som sen måste sorteras ut och gå till förbränning. Istället finns det andra fördelar med att använda papperspåse:

1. Mätningar visar att sorteringsgraden ökar, alltså att mer matavfall återvinns. Ett av våra mål är att matavfallet ska vara rättsorterat till minst 95 %, ett mål som vi nådde 2017 mycket tack vare papperspåsen.

2. Eftersom papperspåsen är gjord av rester från skogen kan den gå med i rötningsprocessen när vi gör biogas. Detta gör att mer biogas kan utvinnas.

Tillsammans kan vi göra skillnad. Den 1 juni blev det bland annat lag för alla affärer och företag som säljer plastkassar att informera om hur dessa påverkar miljön. Ett initiativ som visar sig ha effekt. Naturvårdsverket rapporterar redan efter tre månader 2,5 miljoner färre plastpåsar i Sverige. Att använda papperspåse till matavfallet istället för plastpåse bidrar också - enligt våra beräkningar med 4 miljoner färre plastpåsar i Trollhättan.

Vi tjänar inga pengar på att ta hand om Trollhättebornas avfall och inte heller på papperspåsen. Renhållningen är en affär som inte ska gå med vinst utan pengarna vi får in via taxan ska enbart täcka våra kostnader. Vårt mål är att Trollhätteborna ska få en så hållbar och enkel vardag som möjligt. Inte bara idag utan också i framtiden.

Sofi Kristiansson, Kommunikatör

Trollhättan Energi