Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Elin Segerlind (V)

Integration är att förena samhället

Inför valet låter TTELA lokala riksdagskandidater beskriva en plats i området där integrationen har fungerat – eller misslyckats. Åsikterna i denna serie är politikernas och inte ledarsidans.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiet vill ha ett samhälle för alla, inte bara några få. Det gör att vi behöver en politik som ger alla människor samma möjligheter och samma rättigheter.

Integration handlar om att olika delar av samhället förenas. Integration är likt kommunikation något du inte kan göra ensam. I Sverige är det regeringen som ansvarar för att utforma riktlinjerna för den svenska integrationspolitiken men på lokal nivå gör vi också mycket för att hjälpa de som kommit till Sverige.

Ett framgångsrikt projekt i Trollhättan har varit den språkpraktik som kommunen erbjudit och som lett till praktikplatser och i många fall riktiga jobb. Kvinnohuset är en annan viktig satsning där kommunen vänt sig till kvinnor som i dag är långt ifrån arbetsmarknaden och där har ett stort fokus varit på att lära sig svenska.

För språket är nyckeln till ett samhälle. Så mycket information som går dig förbi med språkförbistringar. Därför är satsningar på språkinlärning från dag ett en prioritet, likväl som ett fungerande valideringssystem och meningsfulla praktikplatser för de som är redo att gå ut på arbetsmarknaden.

Trollhättan har också drivit en uppsökande verksamhet bland de ungdomar som inte klarat gymnasiet, ett projekt som heter Stationen. Där har de fått hjälp och stöd att komma vidare. Snäppet bättre hade varit än mer förebyggande arbete i skolan, snabba handläggningstider hos Migrationsverket och en trygg framtid värd att satsa på.

I Sverige ökar skillnaderna mellan oss. De som är fattiga blir fattigare och den som är rik blir rikare. Klassamhället kommer tillbaka. När man har väldigt lite håller man hårt i det man har och vill inte dela med sig – och de som har mycket tycker sig inte behöva dela med sig, de är värda mer. Därför är en av de absolut viktigaste hörnstenarna för att lyckas med integrationsarbetet i Sverige att minska ojämlikheten. Sveriges samlade rikedomar har aldrig varit så stora som nu, vi har alla förutsättningar att skapa ett Sverige för alla inte bara några få.

Elin Segerlind (V)

Riksdagskandidat Plats 1, Västra Götalands Norra