Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolsituationen i Vänersborg. ”Vi behöver enas om var vi behöver nya skolor, vilka vi kan ­renovera eller bygga om, men det viktigaste av allt är att vi måste enas nu”, skriver debattören.

Låt inte skolan bli en valfråga

Läget för Vänersborgs kommuns skolor är ohållbart.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ohållbart delvis på grund av att de utlovade elva miljoner kronor som kommunfullmäktige tagit beslut om för 2017 ännu inte har betalats ut. Pengarna ska täcka upp kostnader för det ökande elevantalet.

Ohållbart på grund av alla tillfälliga och bristfälliga lokaler som inte är verksamhetsanpassade.

Ohållbart för de barn och elever som tvingas vistas i dessa överfulla avdelningar och klassrum.

Ohållbart för de pedagoger och kringpersonal som hela tiden får fler och fler elever att ansvara för utan ett ökat resurstillskott.

Med den framräknade befolkningsökningen till 2020 behövs följande lokaltillskott:

Förskolan behöver totalt 27 nya avdelningar, 16 nya för befolkningsökningen och elva för att bygga bort de nu tillfälliga modulerna.

Motsvarande siffror för grundskolan F-6 är 30 nya avdelningar, 12 för befolkningsökningen och 18 för att bygga bort de tillfälliga modulerna.

För grundskolan 7-9 är siffrorna totalt 14 klasser, sju nya och sju som behöver byggas bort.

Varje modul kostar i genomsnitt en halv miljon kronor per år. Moduler kan behövas akut och ska bara vara temporära. Som det ser ut nu verkar kommunledningen vara nöjd med lösningen så länge som barnen har tak över huvudet.

Varför låter vi våra barn och unga hamna i kläm när vi vuxna politiker inte kan enas om i vilken riktning vi behöver gå? Varför får prestige och ömma tår gå före en bra uppväxt för barnen, vare sig det gäller pedagoger, ändamålsenliga lokaler eller tillgång till en bra och stimulerande fritid?

Vi behöver enas om var vi behöver nya skolor, vilka vi kan renovera eller bygga om, men det viktigaste av allt är att vi måste enas nu. Låt inte skolan bli en valfråga!

Kate Giaever, Vänsterpartiet Vänersborg