Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rabatt på brott sänder fel signaler

När vi växte upp träffade vi ofta polisen i vardagen och bara det faktum att de var en del av samhällsbilden ingav trygghet. När vi gick hem från affären, åkte på semester eller lämnade cykeln centrum oroade vi oss inte för att bli rånade, få inbrott eller få cykeln stulen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag är dessa brott vardag för många av oss i mindre orter och på landsbygden. Ofta läser vi på facebook eller hör av grannen att någon haft inbrott och att de blivit av med värdefulla ägodelar.

Polisen genomgår, och är på vissa håll i landet färdiga, med en omorganisation som innebär att landsbygden och mindre orter än mer får stryka på foten när det gäller närvaro, för poliserna räcker helt enkelt inte till. De kriminella ser givetvis luckorna i systemet och stölderna blir fler.

Stöldligor som systematiskt stjäl blir allt vanligare, framför allt på landsbygden. Endast fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp, trots att bevis finns i betydligt fler fall. Många upplever att dessa brott inte tas på allvar. Det vill vi ändra på genom att införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder med fängelse som minimistraff.

Idag kan en person som begått brott få samma straff om ytterligare ett eller fler brott har begåtts, något som sänder helt fel signaler. Det innebär att en person som gör inbrott hemma hos dig och sedan stjäl en bil hos grannen kan få rabatt på sitt straff.  Det är inte acceptabelt.

Det är hög tid att satsa på polisen och stärka deras möjligheter att höja tryggheten i hela landet. Centerpartiet vill tillsammans med alliansen satsa 400 miljoner kronor på ökade resurser till administrativa tjänster så poliser kan komma till yttre tjänst där de gör större nytta och gör det de är utbildade för. Till detta vill Centerpartiet satsa 2,4 miljarder kronor som skulle kunna gå till en lönesatsning om 5 000 kronor till områdespoliser och även en satsning på 2000 nya tjänster där Fyrbodalområdet skulle få cirka 50 nya poliser.

Genom att frigöra mer tid och satsa på fler poliser kan närvaron förbättras ute på fältet, vilket innebär mer förebyggande insatser för att brott inte ska ske och även mer resurser till att lösa fler brott. Då kan de, precis som när vi växte upp, skapa trygghet.

Polismyndigheten tvingas idag till hårda prioriteringar på grund av för få poliser. Delar av, eller i värsta fall hela, kommuner sätts på undantag. Centerpartiet accepterar inte det. Därför vill vi ha rejäla satsningar på polisiär närvaro och högre trygghet i hela landet.

Martin Carling (C), Dals Ed
Peter Dafteryd (C), Strömstad
Anne Sörqvist (C), Åmål
Inga Göransson (C), Orust
Tobias Bernhardsson (C), Färgelanda
Per Jonsson (C), Bengtsfors
Gunnar Karlsson (C), Mellerud
Elving Andersson (C), Uddevalla
Sofia Lindholm (C), Trollhättan
Siw Lycke (C), Lysekil
Bo Carlsson (C), Vänersborg
Karl-Anders Andersson (C), Munkedal
Roger Wallentin (C), Tanum
Olof Börjesson (C), Lysekil
Centerpartiet Fyrbodal