Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sofia Lindholm (C)

Trollhättan har misslyckats med integrationen

Inför valet låter TTELA lokala riksdagskandidater beskriva en plats i området där integrationen har fungerat – eller misslyckats. Åsikterna i denna serie är politikernas och inte ledarsidans.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trollhättan är en av Sveriges mest segregerade städer. Det är ett underbetyg till Socialdemokraterna som styrt Trollhättan i över 100 år. Under merparten av dessa år har styret i regering och riksdag letts av socialdemokrater. Det går inte att skylla på någon annan. Socialdemokraterna och deras koalitionspartners är ansvariga för hur det ser ut i Trollhättan.

Kronogården sticker ut. 70 % av eleverna på Kronan saknade behörighet till gymnasiet 2017. Arbetslösheten var 2017 cirka 25 % på Kronogården jämfört med under 4 % i Källstorp/Torsered/Strömslund. Valdeltagandet på Kronogården 2014 var under 70 % mot cirka 90 % i Halvorstorp.

Kronogården lider dessutom av en lyckoparadox sedan 90-talet. Det innebär att man flyttar från Kronogården när man får jobb.

Att komma tillrätta med ett så långvarigt problem blir inte lätt, men jag tror att det går. Det krävs dock ett byte i den politiska ledningen både i Trollhättan och i regering och riksdag.

Sveriges murar runt arbetsmarknaden måste rivas. Då blir det lättare att få ett första jobb. Centerpartiet vill ta bort arbetsgivaravgiften de första 2 åren och införa ingångsjobb till en lägre ingångslön så att man får en fot in på arbetsmarknaden och kan utvecklas och med tiden få en högre lön. Centerpartiet vill införa en ny företagsform: Ingångsföretag för riktigt små företag. I stället för vanliga skatter och avgifter betalas en schablonmässigt beräknad skatt på 25 %, baserad på omsättning.

I Trollhättan måste vi få bukt med bostadssegregationen genom att se till att det finns olika typer av bostäder, upplåtelseformer, storlekar och prisklasser i hela Trollhättan.

Integrationen i skolan måste bli bättre. Inför ett aktivt skolval, med tydlig information och gratis busskort. Skolområdesstrukturen bör göras om eller helt tas bort för att elever med olika bakgrund ska träffas i större utsträckning. Trollhättan behöver ett nytt ledarskap som leder framåt!

Sofia Lindholm (C)

Riksdagskandidat plats 4, Västra Götalands Norra