Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jörgen Hellman Bild: Joachim Flodin

Tvåstad visar att integrationen fungerar

Inför valet låter TTELA lokala riksdagskandidater beskriva en plats i området där integrationen har fungerat – eller misslyckats. Åsikterna i denna serie är politikernas och inte ledarsidans.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tvåstad är ett område som visar att integration fungerar. Historiskt har det kommit nya invånare exempelvis från Finland och forna Jugoslavien. Att de kom hit berodde på ekonomisk kris i hemländerna eller krig. När bitar som boende, utbildning i svenska och annan utbildning hade löst sig fick de flesta jobb. Dessa personer har varit med och byggt upp vårt välstånd.

Så ser det ut i dag med. Folk har flytt från det grymma kriget i Syrien, eller en ohållbar situation i Afghanistan. När det löst sig med bostäder, utbildning och jobb kommer dessa nyanlända att bidra till vårt välstånd. Tar vi Vänersborg som exempel så byggs Holmängen i rask takt som kommer att innebära att det blir flyttkedjor, vilket är positivt. I alla kommuner pågår stora utbildningsinsatser för att rusta nyanlända för jobb. Jag märker också att nyanlända fått jobb inom sjukvården, industrin, servicesektorn och som busschaufförer.

Visst blir det en anspänning i ett samhälle när många kommer samtidigt till vårt land, men vi har klarat av det historiskt och vi kommer att göra det igen.

Segregationen, som på intet sätt är nytt, har den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit sig an genom stora satsningar på bostadspolitiken, polisen, skolan och civilsamhället. En egen bostad och ett arbete är de viktigaste förutsättningarna för att få till en bra integration. Det är fortfarande så att människor tränger ihop sig och att barnen saknar goda förutsättningar för att kunna läsa läxorna. Nya bostäder med blandad bebyggelse med – både villor, radhus och flerfamiljshus – är ett måste om man ska lyckas.

Framtidens ekonomiska tillväxt har redan startat på den nyrenoverade lekplatsen vid Kastanjevägen där barnen leker, lär sig svenska och växer in i det svenska samhället. När de blir vuxna kommer det att finnas gott om jobb inom sjukvård, välfärden, servicesektorn och i industrin.

Vi socialdemokrater väljer ett starkare samhälle och investeringar i trygga och attraktiva bostadsområden framför skattesänkningar och privatiseringar. Så bygger vi ett tryggare Sverige. För alla.

Jörgen Hellman (S)

Riksdagsledamot och -kandidat plats 1, Västra Götalands Norra