Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: ADAM IHSE / TT

Våra idéer kring produktionsbemanning - mindre stress och bättre samarbete

Förändring av arbetsförhållanden möts alltid av visst missnöje från personalen. Produktionsbemanning som omsorgsförvaltningen föreslagit, är ett typiskt exempel. Att som Liberalerna spinna vidare på missnöjet utan att ha egna förslag är populistiskt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att tjänstemännen kommer ha en fortsatt dialog med personalen, utgår jag från som politiker i Trollhättans Framtid. Att hitta lösning på grundproblemet till personalens stressade arbetssituation är nödvändigt. Först och främst handlar det om äldres dåliga hälsa på grund av brister i den medicinska behandlingen.

Varför behöver fler människor omsorg redan nu när antalet äldre har ökat endast marginellt? Hur kommer det bli framöver när vi ser en kraftig ökning av äldre över 80. Jag har som yrkesverksam och nu också som politiker under många år varnat för den utveckling som troligen tar fart snabbare här i vårt område. I en forskningsrapport 2015 redovisas att 40 vårdcentraler i Västra Götaland levererade undermålig kvalitet till äldre.

I april 2018 hade Västra Götalandsregionen bland de högsta siffrorna i landet när det gäller överbeläggningar. NU-sjukvården är sämst. Överbeläggning på sjukhusens medicinavdelningar beror inte enbart på brist på personal utan främst på att kanske upp till 20 vårdplatser av 100 beläggs av patienter som skulle kunna behandlas bättre på vårdcentralerna.

Personalen skulle få bättre arbetsförhållanden och mindre stress om kommuner och region samarbetar på ett annat sätt. Kommunerna arbetar för sig och regionen för sig. Båda skyller på varandra när det inte fungerar. Det är precis detta som Trollhättans Framtid har framfört i ett flertal motioner i Trollhättans kommunfullmäktige. Nu har Trollhättans framtid gått samman med andra Lokala partier och bildat Regionens framtid. En viktig fråga är kommunen som huvudman för vårdcentralerna.

Maj-Britt Elmvik

Trollhättans och Regionens framtid