Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bekämpa barnfattigdomen lokalt, regionalt och på riksplan

Rädda Barnen har presenterat sin rapport om barnfattigdom varje år sedan 2002. Barnfattigdomen i Sverige ligger på 12 procent, 230 000 barn. I Norge ligger den på 5,3 procent som jämförelse.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har på senare år misslyckats med att utjämna inkomstklyftorna och det är djupt beklagligt. På lokal nivå ser det särskilt mörkt ut. Det är viktigt att vi på alla politiska nivåer har ett gott fördelningspolitiskt tänkande.

Att för barn leva i en familj med låg inkomstnivå ställer till det på många olika sätt. Rent statistiskt är det större risk att få sämre resultat i skolan. Man har inte heller samma möjlighet till en aktiv fritid som ett barn från en familj med stabilare ekonomi. Barnen begränsas bland annat av avgifter för fritidsaktiviteter, bussbiljetter och dyr utrustning.

På riksplanet gäller det att arbeta fram budgetar som stärker ekonomiskt utsatta barn och dess familjer. Vänsterpartiet har drivit på för bland annat satsningar på gratis läkemedel för barn, höjd socialbidragsnorm, höjd grundnivå i föräldraförsäkringen, höjt golv i a-kassan, lägre taxa i kulturskolan och höjd sjuk- och aktivitetsersättning.

Granskningen som Rädda Barnen gör av våra 290 kommuner borde få en och annan kommunledning att lägga pannan i djupa veck och grotta ner sig i frågan: Varför finns det så många fattiga barn i kommunen? Vad kan kommunen göra för att lyfta barnen ur fattigdomen? Vad kan kommunen göra för att stötta de barn som lever med knappa resurser? Det görs säkert en hel del goda saker från kommunernas sida men uppenbarligen inte tillräckligt.

Det är i framtiden viktigt att bekämpandet av barnfattigdomen finns högst upp på agendan. Frågan måste vara helt central och levande både lokalt, regionalt och på riksplanet.

Adam Frändelid (V)

Ledamot kommunfullmäktige Vänersborg