Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En livfull hundraåring

Det sägs att man aldrig ska missa en chans att fira, och i helgen finns det verkligen anledning att följa den devisen.

Då är det nämligen dags för Troll­hättans stad att högtidlighålla sitt hundraårsjubileum med en hejdundrande ­födelsedagsfest, som bland annat innehåller ­konserter, föreställningar samt invigningen av den nya ”Macken-lekplatsen”. Det är helt enkelt en festlighetsmeny med extra allt.
För utomstående är det också en möjlighet att upptäcka en plats som innehåller det mesta – innovation, vänlighet, nöjesliv och dramatisk natur som kan få vem som helst att kippa efter andan. För stadens invånare kanske det snarare handlar om att förälska sig på nytt, och inse att man befinner sig på en ort med såväl rik historia som en tillsynes ljus framtid.
Själv tillhör jag kategorin inflyttade Troll­hättebor. Tanken var att Högskolan Väst skulle bli ett temporärt stopp på vägen ut i Europa, men istället är det här min trygga punkt sedan åtta år tillbaka. Under denna tid har jag hunnit ta staden, omgivningen och dess invånare till mitt hjärta. Häromdagen samtalade jag för övrigt med en vän, som borde hunnit ha Trollhättan som hemvist i åtminstone 25 år. Han hade tagit en spontan vardagsutflykt till slussarna, och kommit på sig själv med att häpna över landskapets skönhet. ”Man blir nästan lite blasé, det är verkligen otroligt vackert här”, konstaterade han, varpå jag nickade igenkännande, väl medveten om hur lätt det är att diagnostiseras som hemma­blind.
Förhoppningsvis blir kalaset en folkfest, som också tar ett avstamp mot det som komma skall. På söndag ska nämligen det senaste förslaget för Drottningtorgets nya utformning presenteras samt dissekeras. Är det någonstans som Troll­hättan kan utvecklas så är det i centrum, en stadsdel som drabbats hårdare än någon annan av Överbys starka attraktionskraft. Givetvis finns det fler skavanker än så, men många av dem är ganska charmiga i sig. De skildrar ju delvis det förflutna: industriers uppgång och fall, och ett landskap som står under ständig förändring.
Som sagt, det är bara att gratulera en ovanligt livfull och välmående hundraåring.