Äldre är enbart en kostnad och börda

Att Trollhättans S-V-Mp infört kalla matlådor till äldre med hemtjänst är rent av skandalöst.

ANNONS
|

Besparingarna på de äldre bara ökar, sen säger sig S värna om de äldre, jo pyttsan, de äldre är enbart en kostnad och börda för dem.

Äldreomsorgen fungerar dåligt, man tvingas bo kvar hemma tills man i princip "trillar av pinn" innan man kan få plats på ett boende. De äldre behandlas så respektlöst när man "slänger" till dem kalla matlådor, sju stycken åt gången. Vem vill ha det så? Äter ni kylda matlådor själva till lunch?

Och varför, öppnas inte kommunens lunchrestauranger nu när restriktionerna är hävda? Så att man får den sociala samvaron, och stora fina kök är stängda. Att sitta ensam I sin lägenhet och värma en låda i mikron, är det livskvalité?

ANNONS

Nä, herr Åkerlund och co borde skämmas ögonen ur sig hur de behandlar våra gamla. Ni får gärna förklara varför inte de äldre tillfrågades om kyld mat. Ni får gärna förklara varför man inte kan få komma in på ett äldreboende när man känner att man vill och att man inte vill bo själv.

Förklara även vart miljonerna går till som ni sparar på de äldres bekostnad?

Uppgiven

Svar direkt:

S-V-MP-majoriteten i Trollhättan har för år 2022 höjt omsorgsnämndens budget med närmare 15 miljoner kronor. Därtill har omsorgen för 2022 ett anslag på 21,8 miljoner, genom den S-ledda regeringens satsning Äldreomsorgslyftet, för utbildning av personalen. Utöver detta har omsorgspersonal fått en särskild lönepott på 18 miljoner kronor, för att både behålla personal och få fler att söka sig till omsorgen i Trollhättan och på så sätt minska antalet vikarier, höja kompetensen, få ökad erfarenhet i personalgruppen och öka kontinuiteten och kvaliteten för de invånare som behöver hjälp och stöd.

Nya vård- och omsorgsboenden har byggts och fler är på gång. Det har lett till att Trollhättan är en av de bästa kommunerna i landet på att erbjuda plats på ett vård- och omsorgsboende inom de tre månader som lagen säger för den som bedömts behöva det.

ANNONS

För den som vill bo kvar hemma finns både hemsjukvård och hemtjänst. Inom hemtjänsten pågår arbete med att förändra arbetsmetoderna, där ökat inflytande över tid och beviljade insatser, för såväl brukare som personal, ska införas. Likaså ska en fast omsorgskontakt i hemtjänsten införas. Tyvärr har mycket av detta arbete bromsats upp av pandemin.

En stor majoritet av kommunerna i såväl Västra Götaland som i landet i stort – en av dem är Vänersborg – införde kyld mat inom omsorgen för flera år sedan. Trollhättan har således behållit den varma maten längre än många andra. Att den infördes i Trollhättan i höstas har inte med besparingar att göra. Tvärtom – ett större utbud att välja på och mat med högre kvalitet även till den som står sist i utkörningsschemat kostar tvärtom mera. Och ja, kommunens pensionärsråd har varit både informerade om förändringen, fått tycka till, liksom att de har provsmakat maten. Vad jag förstår har allt varit till belåtenhet. Denna nya distributionen har tagits emot mycket positivt av de flesta. Det ger en ökad valfrihet att ha ett stort antal rätter att välja på, själv välja vilken dag man vill äta det och dessutom vilken tid på dagen man vill äta. Den som behöver hjälp med att slutbereda och servera maten får det. Nu, liksom tidigare, är måltiden också en social insats.

ANNONS

Jag beklagar dock att vi inte hann bygga det nya produktionsköket innan nyordningen med maten infördes. Det har flera orsaker; kvaliteten på den varmhållna maten var ett problem som behövde åtgärdas snabbt, men det är en lång process som enligt lag ska följas för ett så stort bygge som ett modernt centralkök är, och de kök vi har klarar inte av den teknik som måste till. Men nu är det beslutat och klart för ett nytt stort kök. Det byggs på Överby och beräknas vara klart hösten 2023.

Mycket har varit annorlunda till följd av pandemin. Inte minst har våra äldsta och sköraste drabbats hårt. När nu restriktionerna lättar kommer verksamheterna att successivt öppna igen. Och med tanke på att majoriteten gör utökade satsningar i omsorgerna, bland annat på Träffpunkterna, istället för att sänka skatten, kan signaturen ”Uppgiven” se framtiden an med tillförsikt.

Paul Åkerlund (S)

Ordförande kommunstyrelsen Trollhättan

ANNONS