Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Äldre ska behandlas med respekt – inte utsättas för brott!

Sveriges äldre är särskilt utsatta för bedrägerier. Ofta handlar det om faktura- och kortbedrägerier. Totalt anmäldes cirka 3 700 bedrägerier förra året. Bedrägerierna mot äldre har fördubblats på bara ett år och på fem år har antalet anmälda brott fyrdubblats.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Situationen är allvarlig och många äldre drabbas mycket hårt. Det är inte ovanligt att man efteråt känner oro i det egna hemmet, inför att gå ut eller av en sådan enkel sak som att telefonen ringer. Andra skäms över att man har blivit lurad, men de enda som ska skämmas är de fega och hänsynslösa brottslingar som ljuger och bedrar Sveriges äldre.

Äldre ska inte behöva utsättas för brott. De ska bemötas med respekt. Att behandla äldre med respekt är en grundläggande värdering som vi kristdemokrater vill slå vakt om.

I Sverige ska man kunna känna att vi kan lita på våra medmänniskor, men samhället behöver göra mer för att fler äldre ska känna så.

Kristdemokraterna vill satsa mer på polisen och skärpa straffen för brott som riktar sig mot äldre. De försvårande omständigheterna behöver ses över. Vi behöver skaffa en djupare kunskap kring äldres utsatthet för brott och genom informationsinsatser stärka äldres beredskap. Så menar vi att risken att drabbas kan minska.

Kristdemokraterna står på de äldres sida. Det krävs åtgärder för att öka tryggheten för Sveriges äldre. Det behövs också ett värderingsskifte till förmån för de goda värderingar som en gång byggde landet starkt.

Alla ska kunna känna sig trygga, friheten får inte begränsas av rädslan för att utsättas för brott och äldre människor ska bemötas med både värdighet och respekt.

KRISTDEMOKRATERNA

Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson, vice ordförande justitieutskottet

Marie-Louise Bäckman (KD)

Gruppledare Vänersborg

Bedros Cicek (KD)

Gruppledare Trollhättan