Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

Äldre verkar ha liten förståelse för att de måste vara isolerade

Folkhälsomyndigheten har en plan att minska antalet aktiva coronavirusfall som behöver intensivvård, så att sjukhusen ska kunna ta hand om dem som kommer in och ingen ska behöva dö på grund av brist på sjukhusvård.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Planen går ut på att fysiskt isolera människor i riskgrupper för dödsfall (äldre och med vissa sjukdomar) så att de inte ska bli sjuka och hamna på intensivvårdsavdelningar.

Kruxet är bara det att många äldre människor tycker att de är väldigt friska, har liten förståelse för att de måste vara isolerade, de fortsätter därför att leva som ingenting har hänt och sprider därför smittan vidare i riskgruppen. Andra personer i riskgruppen riskerar att smittas då de måste ge sig ut att handla mat och medicin för det är ingen annan som sköter det åt dem.

Smittspridningen fortsätter därför i riskgrupperna och då isoleringen inte har fungerat, tvingas regeringen att stänga ner stora delar av samhället.

På grund av nedstängningen duggar varslen tätt och många företag kommer i förlängningen riskera att gå i konkurs, vi ser framför oss en massarbetslöshet och en kraftig ekonomisk tillbakagång.

Vi svenskar har en tro på att staten och myndigheter ska lösa våra problem, men i en krissituation som den vi befinner oss i så räcker inte deras resurser till. Det räcker inte att folkhälsomyndigheten och statsministern vädjar till oss att fysiskt isolera oss om inte alla vill förstå.

Jag tror därför att varje kommun i Sverige måste ha ansvar för att organisera, så att människor som är i riskgrupperna kan få hjälp med de inköp som de måste göra.

Myndigheterna måste på ett ännu tydligare sätt informera dem som inte vill förstå och om det inte räcker införa åtgärder som gör det svårt för dem i riskgrupperna att nonchalera fysisk isolering. Kanske måste vi införa en övre åldersgräns för restaurang och affärsbesök. Kanske krävs det hårdare åtgärder som utegångsförbud med böter som påföljd.

Får vi inte till detta, ser vi framför oss onödigt många döda, en massarbetslöshet och en kraftig ekonomisk tillbakagång.

Orolig medborgare