Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Omsorg. Att spara pengar innebär alltid att man ska spara på de yrkesgrupper som behövs mest som undersköterskor och sjuksköterskor, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT
Omsorg. Att spara pengar innebär alltid att man ska spara på de yrkesgrupper som behövs mest som undersköterskor och sjuksköterskor, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Äldreomsorg viktigare än kommundirektör?

Socialdemokraterna har i ett tjugotal år pratat om hur viktigt det är att känna trygghet när man blir gammal och sjuk! Problemet är att kommunens budget ej räcker till för att verkställa de äldres trygghet. Omedelbart beslutas det om anställningsstopp, vikariestopp, inköpsstopp. I princip stoppa allt som innebär bra arbetsmiljö, glädje och ork för att klara alla möjligheter till att skapa den äldreomsorg som politikerna kräver och utlovar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att spara pengar innebär alltid att man ska spara på de yrkesgrupper som behövs mest som undersköterskor och sjuksköterskor.

För att spara brukar man anlita en konsult som frälser kommunstyrelsen. Kostnaden för detta frälsarmöte brukar röra sig om miljonbelopp, då räknar jag inte in alla chefer och politiker i denna kostnad. Konsulterna marknadsför sig genom att presentera lyckade schemaprojekt som de i ett långsiktigt perspektiv lämnat i kaos! Men för politikerna är konsultens snabba förslag lösningen eftersom de själva inte har en aning om hur man ska lösa kostnaderna för äldreomsorgen. En av orsakerna till felaktiga beslut är också informationen från ett frånvarande chefskap som inte vågar strida för personalens arbetsmiljö som ett dåligt schema/budget medför.

Förslag till budgetprocessen:

*Låt sjuk- och undersköterskor påverka budgetprocessen.

*Sjuk- och undersköterskor får sina önskeschema (Detta minskar sjukskrivningar).

*Organisera bort kommundirektören (Smörgåsnissar finns bara inom restaurang).

*Utred möjligheten till självstyrande grupper (Gruppledarna utför redan idag stora delar av chefskapets arbetsuppgifter).

*Organisera om politikerorganisationen.

*Lägg ner elitsatsningar – bjud istället på träningstider.

Lennart Andersson

före detta Kommunals ordförande i Trollhättan