Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

Ännu en satsning på Kronogården

Trollhättan har genom åren satsat stora resurser på att lösa Kronogårdens problem. Nu lanseras ännu en lösning och presenteras som om den skulle innebära något nytt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vem som helst kan dock söka på TTELA efter till exempel "Kronogården segregation" och se hur Socialdemokraterna hasplar ur sig samma fina ord för tredje decenniet i rad. Den nya satsningen är mycket lik Gert-Inge Anderssons (s) likaledes nya satsning, som presenterades i TTELA 20 oktober 2007.

Det enda nya är att Butlers Magnus Larsson ska delta i arbetet. Larsson är en erkänt driftig man, men jag tror inte att han kommer att få den handlingsfrihet som låter honom komma till sin rätt. Snarare är väl Åkerlunds (s) tanke att Larsson ska leverera ett antal satsningar i jämn takt fram till valet.

Varför misslyckas då socialdemokraterna konstant? Min mening är att man inte alls förstår problemen. På socialistiskt vis skyller man det hela på socioekonomiska orättvisor, men det är ett luddigt begrepp.

30-talet var en period av svår depression och hög arbetslöshet i Sverige. Husen var ruckel och i skolan fick man stryk. Snacka om dåliga förutsättningar! Men vålds- och mordstatistiken visar att 30-talet var ett tryggt decennium. Ungarna tog vara på skolan och arbetsmarknaden fylldes med kunnigt folk som kom att bli ryggraden i 50- och 60-talets tillväxt.

Skillnaden mellan 30-talet och vår tid är att folk trots allt såg hur välståndet ökade. Visst bodde man i ett ruckel, men mamma kanske var född i ett hus med stampat jordgolv. Kanske hade bara pappa råd att köpa en cykel men farfar hade ingen. Visst fick man stryk i skolan men släktingar som skött skolan fick välbetalda jobb. Idag ser många dystert på framtiden. Nöd och framtidstro är en kraftig sporre - nöd och framtidsångest föder inget gott.

Men Åkerlund vill framställa Trollhättan som en framgångsrik och attraktiv stad dit många vill flytta. Varför har då lilla Trollhättan ett av landets riskområden? Svaret är att Åkerlund döljer sanningen. Trollhättan har högst arbetslöshet av alla kommuner i Västra Götaland: 11,0 procent att jämföra med 6,9 procent i snitt för länet enligt Arbetsförmedlingen. Många familjer i Kronogården plågas av långvarig arbetslöshet och ser ingen utväg. Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg har cirka 26 procent arbetslöshet bland utrikesfödda. Detta kan jämföras med 11-17 procent för Göteborg med kranskommuner. Inte undra på att många inte kommer in på arbetsmarknaden.

Varför bor det då så många arbetslösa i Kronogården? Svaret är att regeringen direkt och indirekt har placerat flyktingar i Sverige - inte där det finns en god arbetsmarknad utan där det finns lediga lägenheter och lägenheter finns det gott om i Trollhättan eftersom socialdemokraterna vill att stan ska växa till 70 000 invånare.

Bostadsbyggandet har spätt på segregationen genom att folk som har råd har flyttat till andra stadsdelar. Socialdemokraterna har därmed i praktiken skapat problemet och lösningen är att rösta bort dem i nästa val.

Dag Kihlman