Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Helena Landstedt/TT

Är det inte viktigt att arbeta hårt och länge?

Pensionsgruppen med partierna S, MP, L, C och M vill höja grundskyddet i pensionssystemet – den så kallade garantipensionen nästa år.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Taket för bostadstillägg höjs samtidigt från 5 600 till 7 000 kronor. Tanken med garantipensionen, som infördes 2003, är att den ska följa prisindex och alltså endast räknas upp med inflationen. Nu höjer Pensionsgruppens ledamöter garantipensionen för första gången med ett politiskt fattat beslut, utan att motivera det med någon ny princip.

Är vi i rask takt på väg att frångå försäkringstanken i pensionssystemet och införa en medborgarlön för pensionärer? En pensionär som aldrig arbetat eller varit arbetslös under hela sitt vuxna liv kommer att få en disponibel inkomst på 14 000 kronor efter reformen. Genomsnittspensionären, som har jobbat 40 år, får mellan 13 500 och 14 000 kronor i månaden har pensionärsorganisationen SPF räknat ut. Det kan alltså löna sig bättre att inte bidra till välfärden genom förvärvsarbete. Den höjda garantipensionen medför att "respektavståndet" mellan de som arbetat och slitit sönder rygg och axlar under ett långt yrkesliv och de som aldrig arbetat inte existerar.

Vår välfärdsmodell bygger på att män och kvinnor jobbar hårt och länge och sällan har arbetslinjen varit viktigare, då Sverige åldras och växer snabbt, allt färre måste försörja allt fler. I dag ligger de sammanlagda kostnaderna enligt Pensionsmyndigheten på runt 45 miljarder kronor. År 2060 beräknas den summan ha fördubblats till 86 miljarder kronor. Kan Pensionsgruppens politiker räkna? Skälet är att en mycket stor grupp utrikes födda med låga livsinkomster kommer att ha nått pensionsåldern vid den tidpunkten och i dag är nästan 80 procent av de äldre utlandsfödda beroende av garantipensionen. Med detta beslut signalerar Pensionsgruppen att det inte är viktigt att arbeta hårt och länge, samtidigt som de beslutat höja pensionsåldern?

Lägg ned Pensionsgruppen snarast