Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: A.M. Ahad
Bild: A.M. Ahad

Är inte befolkningsökningen en lika stor fråga som klimatet?

Jordens befolkning fördubblades från 3 miljarder år 1960 till 6 miljarder år 2000. FN:s nya befolkningsprognos pekar mot en befolkning på 9,7 miljarder år 2050 och 11,2 miljarder 2100. Hur stor befolkning kan Jordens regenererade resurser klara med bibehållen ekologisk balans? Vatten och matbrist leder i många länder till krig.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Miljontals människor har lyfts från extrem fattigdom, barn och mödrars dödlighet har sjunkit kraftigt bland annat tack vare olika projekt, som förbättrat hälsan i de fattigare delarna av världen.

Sverige har bland annat genom SIDA gjort stora satsningar på information om familjeplanering, preventivmedel med mera. Detta har bidragit till att minska antalet födslar per kvinna i denna del av världen. Som ett bra exempel kan nämnas Bangladesh, där man lyckats minska antalet födslar per kvinna från 7 år 1970 till 2 år 2019.

Sverige har hemma infört flertal skatter som syftar till att minska vår klimatpåverkan. Dock när det gäller hotet från en befolkningsökning agerar våra makthavare tvärtom.

Det är därför obegripligt att vi i Sverige fortfarande uppmuntrar en ökning av antal födslar genom ett generöst flerbarnstillägg.

Det är dags att se över flerbarnstillägget och de signaler detta skickar.

Alena Novak

Pensionerad barnläkare