Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Är inte bortskämd för att man bor i en etta på 25 kvadrat

Replik
Svar till Stora dyra studentlägenheter?, 2 oktober.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Trollhättan ska få ett välbehövligt tillskott av studentlägenheter när Eidar bygger 144 nya bostäder på Innovatumområdet. Toppen, tycker vi på Studentåren vid Högskolan Väst! Nyblivna studenter slipper oroa sig över att hitta bostad, och Trollhättan får en ständig tillförsel av nytänkande och drivna studenter för framtida kompetensförsörjning.

Jag frågar mig vad skribenten faktiskt motsätter sig – är det att lägenheterna kommer bli 35 kvadratmeter stora? I sådana fall kan jag lugna skribenten med att de flesta av de planerade lägenheterna kommer bli ettor mellan 25–28 kvadratmeter. Smidigt nog är också hyran garanterad att bli hanterbar för studenter. Bostädernas byggnation planeras nämligen utifrån det statliga investeringsstödet, vilket betyder att hyran för exempelvis en etta på 25 kvadrat blir 4537 kronor.

Om skribenten är bekymrad över att dagens studenter är både fattiga och bortskämda kan jag lugna med att de flesta är varken eller, och framför allt inte samtidigt. Studiemedlen räcker fortfarande till mer än hyran, även om det såklart är viktigt att hushålla med det man har - något alla nyblivna studenter tidigt erfar.

Det är ju jättekul att vissa på 80-talet bodde på 17 kvadrat och delade kök med elva andra och var nöjda med detta. Vissa studenter gör det fortfarande. Det är en uppskattad boendeform för många studenter. Men man är inte bortskämd för att man bor i en etta på 25 kvadrat, och tradition är inte ett argument för att nya lägenheter ska vara små. Inte heller är lägre hyra det, eftersom kostnaderna för att bygga rum i korridor är väldigt lika de för egna lägenheter.

Högre studier måste vara tillgängligt för alla, och då även studentbostäder. Då kan fler unga vuxna börja forma sina liv och uppleva allt studietiden innebär och ger i framtiden.

Jakob Gleby, ordförande på studentkåren vid Högskolan Väst