Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Är kostnaden för hög får hundar ingen tandvård alls

Då jag läst TTELAs artikel om hundtandvård vill jag gärna dela med mig om mina erfarenheter av veterinärvård.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag tycker att jag har rimligt stor erfarenhet av veterinärvård då jag nu har min trettonde hund. Jag är jägare och har wachtelhundar, en ras som ofta drabbas av olika skador.

TTELAS artikel om hundtandvård, till exempel borttagande av tandsten, belyser hur man kan se på en behandling utifrån olika aspekter. Ann Peterson beskriver hur djursjukhusen behandlar tandstensborttagande. Det ska röntgas, sövas, bearbetas, och avslutningsvis röntgas igen.

Detta är en bra metod, men räkningen som hundägaren ska betala slutar på något mellan 10-20 000 kronor. Detta medför att det är många hundar som aldrig får någon tandvård. Veterinär Göran Hasslebäck , en veterinär som jag uppfattat är erfaren, klok och har en god portion sunt förnuft, utför också tandvård utifrån ett behovsanpassat synsätt, som jag uppskattar.

För ett år sedan drabbades min hund av ett klokapselbrott. Detta händer ibland för jakthundar. Jag åkte då till "fina kliniken". Där mötte jag en veterinär och jag sade att hunden har klokapselbrott. Veterinären kunde också konstatera detta. Det kommer att kosta 5-6000 kronor sa veterinären och du kan hämta hunden i eftermiddag. Jag vet att behandlingen högst tar 20-30 minuter. Jag tackade nej och åkte till Göran Hasslebäck som hjälpte mig. Det kostade 850 kronor!

Tre dagar senare kom ett brev från "fina kliniken". Det var en faktura på 1050 kronor för att deras veterinär hade ställt en diagnos. Häpp!

Vid en nyligen inträffad skada tvingades jag åka till en annan klinik som hade helgjour. Hasslebäck var ledig. Det tog en timme att behandla min hund. Pris 8 222 kronor. Tyvärr sydde veterinären med en för tunn och skarp tråd så såret sprack upp och blev infekterat. Då åkte jag till Göran Hasslebäck. Han fick ta bort den förra veterinärens stygn och göra om hela arbetet. Hasslebäck tog 1500 kronor för sitt arbete som tog ungefär samma tid.

Jag har aldrig upplevt att Göran Hasslebäck inte behandlat mina hundar på något oetiskt sätt. Jag kan å det bestämdaste verkligen rekommendera honom. Vi behöver veterinärer som med förnuft arbetar och tar ansvar för våra husdjur.

Lars Olof Friberg

Västra Tunhem