Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Niklas Johansson
Bild: Niklas Johansson

Är ljusmiljön ­nedprioriterad av Trollhättans stad?

Det är såklart nödvändigt att fasa ut äldre teknik förr eller senare, och att ny tillgänglig teknik nyttjas är nog också bra energi­mässigt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men jag tycker Trollhättans stad bör väga in ljusmiljön i kalkylen. Har de nya armaturerna provats ut i olika bebyggelse och sett hur de faktiskt fungerar och om anpassningar kan behöva göras?

Så! Ursäkta om jag är gnällig!

Men det kan inte vara ­meningen att de nya gatubelysningarna med LED ska blända som de gör. Varför ett sådant extremt ljusflöde på små villa­gator? ­Armaturerna måste skärmas av eller riktas på ett sätt så att man inte blir terroriserad i sitt kök eller bländad på kvällspromenaden.

Keps och persienner är inte en lösning jag accepterar trots mer eller mindre seriösa förslag av olika personer.

I torsdagens TTELA finns ett reportage kring Johan Eklöf och hans strävan att göra människor mer medvetna om ljusföroreningar. Det är viktigare än många tror och ett underskattat problem. Både för djur, människor och växter.

LED-belysningarna har en färgtemperatur som gör problemet än större i den stora skalan.

Det finns säkert många som uppskattar det ökade ljusflödet, men jag vet att det är fler än jag som upp­lever samma problem.

Jag har gjort två felanmälningar till Trollhättans stad med ovanstående resonemang. Ännu har ingen respons nått mig.

Anledningen till att jag nu skriver här är alltså att jag har känslan av att alla beslut är tagna utan tillräcklig konsekvensanalys och eftertanke och att det nu inte finns resurser till miljöanpassningar.

Ser fram emot reaktioner och svar från berörda tjänste­män.

Mats Eriksson

Svar direkt:

Armaturer byts successivt ut till LED-belysning för att spara energi och minska underhållskostnader. Vi tittar alltid på valet av armatur för att passa olika områden och placeringar.

Det kan i vissa fall vara svåra avvägningar vid valet av ljus och uppfattningar om ljuset varierar. Vi tar till oss alla åsikter och jobbar på att få den bästa möjliga belysningen vid framtida byggnationer.

Fredrik Hallstensson,

gatu- och parkchef Trollhättans stad