Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Är sittande partier villiga att stå upp för kvinnorna?

För att nå ett helt jämställt samhälle måste vi våga prata om genus och jämställdhet utan att förlöjliga diskussionen och dra det till att handla om menskonst, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

På den internationella kvinnodagen den 8 mars brukar många partier belysa sina mer eller mindre feministiska värderingar, men resten av året så är det få partier som lever upp till dessa vackra ord.

Nu är det mer än hundra år sedan det första valet hölls i Sverige där kvinnor kunde utnyttja sin nyvunna rösträtt. Mycket har hänt sedan dess och Sverige är idag ett av världens mest jämställda länder, tack vare generationer av kvinnor som har tagit fajten för fri abort, barnomsorg, bättre lön och schystare arbetsvillkor. På grund av det kan man ibland luras att tro att vi har nått målet för jämställdhet. Men det finns mycket kvar att göra.

Ändå kan högerpolitiker hävda att feminismen har gått för långt. Ändå kan partier prata om hur de vill stötta kvinnorna, men sen inte göra praktiska politiska beslut baserat på det. Men för att nå ett helt jämställt samhälle måste vi våga prata om genus och jämställdhet utan att förlöjliga diskussionen och dra det till att handla om menskonst och barn som visst vill klä sig i blått och rosa.

I Miljöpartiet ser man brett på denna fråga och man ser hur jämställdhetsfrågor hänger ihop med jämlikhet och mångfald. Vi menar att nej, feminismen har inte gått för långt. Miljöpartiet i Trollhättan diskuterar olika åtgärder för att göra vår stad tryggare för kvinnor. Mer resurser till kvinnojouren, förbättrad arbetsmiljö för barnmorskor och sjuksköterskor och underlätta för utländska kvinnor att komma in i arbetslivet. Det är några exempel på vad Miljöpartiet i Trollhättan tycker behövs och bearbetar politiska förslag kring. Det finns många strider kvar att ta. Vi kan inte luta oss tillbaka och ta alla framsteg för givna. Frågan är om de sittande partierna är villiga att stå upp för kvinnorna, eller om det bara kommer vackra ord ifrån dem.

Johanna Nylander,

Miljöpartiet i Trollhättan