Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förväntningarna på det parti man röstar på, är i de flesta fall att partiet ska gynna sin grupp och eller egna situation, uttrycker skribenten.
Förväntningarna på det parti man röstar på, är i de flesta fall att partiet ska gynna sin grupp och eller egna situation, uttrycker skribenten.

Är svenska demokratin hotad?

Varför är det så stor procent icke svenska medborgare, som i kommunvalen 2018 röstar på socialdemokraterna?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Röstberättigad i kommunvalet, som icke svensk medborgare, är den som varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen. I riksdagsvalet röstar endast svenska medborgare.

Den andra frågan är varför Sverigedemokraterna kommer på andra plats i samma valkrets?

Några bra exempel på detta är valdistrikten Flanaden och Torpa i Vänersborg.

Socialdemokraterna fick 61 procent av Flanadens röster och Sverigedemokraterna 12 procent. Torpa valkrets gav Socialdemokraterna 45 procent och Sverigedemokraterna 20 procent.

Liknande röstresultat finns i flera kommuner. I Trollhättan fick Socialdemokraterna mellan 50–60 procent av rösterna i Kronogårdens tre valdistrikt. I valdistrikten ovan är 74–83 procent av utländsk härkomst. Torpa avviker med 53 procent.

Endast ett kvalificerat svar på frågorna är svårt att ge. Svaren torde bero på flera omständigheter. Kunskap, förutfattade meningar, påtryckningar, religion, politiska erfarenheter och den egna grunduppfattningen, ger olika ingångar.

Förväntningarna på det parti man röstar på, är i de flesta fall att partiet ska gynna sin grupp och eller egna situation. Det förutsätter att man vet vad de olika partierna har att erbjuda i förhållande till övriga partier.

Om man inte, beroende på språkkunskaper, kulturella eller sociala egenheter, själv har möjlighet att bedöma eller välja det bästa alternativet, blir det ofta en auktoritet i gruppen, t ex en klanledare, som bestämmer hur den enskilde eller gruppen ska rösta.

En angelägen fråga är då om det i alla sammanhang, kan sägas att valen är fria och demokratiska. En grundförutsättning för demokratins legitimitet och utveckling, är att alla medborgare har språk och läskunnighet och elementär kunskap om det samhälle som valet gäller. Alla ska självrådigt kunna ta ställning till sin politiska åsikt.

Som svensk medborgare och Sverigedemokrat är jag orolig för att en naiv inställning bland vissa politiker medför att en allt större del av befolkningen kommer att ha allt sämre grundläggande förutsättning att stärka demokratin och fredlig utveckling.

Om en fortsatt oansvarig invandring fortsätter, befarar jag att utvecklingen kommer att gå mot ett alltmer demokratiskt underskott. Om det kommer att gynna Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna får framtiden utvisa.

Kurt Karlsson

Sverigedemokraterna Vänersborg