Ärkebiskopen anser dagens valsystem är otidsenligt

Det är kyrkoval för drygt 5 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan den 19:e september.

ANNONS
|

Ordet kyrka kommer från grekiska ordet kyriakos, som betyder ”tillhör Herren” och det är själva livsnerven och målet för kyrkans liv och verksamhet.” Tillhörigheten till den levande Herren Jesus Kristus.

En av de faktorer som snedvrider detta kyrkans uppdrag, är de politiska partiernas stora inflytande i Svenska kyrkan. Med deras inverkan har det skett en glidning i kyrkan till att bli de anställdas organisation där man talar om arbetsmiljö, klimatkris, fred och nedrustning, jämställdhet, normkritik, fattigdomsbekämpning och andra samhällsfrågor. Mycket av det här är viktigt och engagerar oss alla, men kyrkans viktigaste ärende handlar om tillit och tro på Jesus. Detta är de politiska partierna mer otydliga om, och den inställningen har tyvärr smittat av sig! Svenska kyrkan bör vara en stor öppen famn som välkomnar alla människor, men vi har blivit alltför upptagna av organisatoriska och världspolitiska frågor.

ANNONS

Ett led i att öppna upp kyrkan bör vara att avskaffa de världsliga organisationernas makt över kyrkan.

När kyrkan fick förändrade relationer med staten år 2000 hoppades man på att vi skulle bli en fri kyrka. Tyvärr kom valsystemet i kyrkan att vara öppet för vilken gruppering som helst att ställa upp i kyrkovalet, och det har de politiska partierna tagit vara på och ställt upp som nomineringsgrupper. De har genom sin stora väljarkår fått stort inflytande och har påverkat kyrkan i mycket.

Vår nuvarande ärkebiskop gick till mångas förvåning ut i en artikel i tidningen Dagen i våras och sa att dagens valsystem är otidsenligt. Ingen annan kyrka i världen har ett sådant system som Svenska kyrkan som möjliggör för politiska partier att vara med och styra en kyrka. Under sommaren har ytterligare två före detta ärkebiskopar uttalat sig om det negativa med politiska partier i kyrkan, och den mest kända, KG Hammar, sade till och med att det har varit skadligt för Svenska kyrkan med politiska partier.

Vill du liksom vi i Frimodig Kyrka att kyrkan ska vara fri från politik, för att kunna förverkliga sitt egentliga uppdrag, ska du inte rösta på ditt politiska parti. Det ska du göra i nästa års val till riksdag och regering. Rösta istället på någon av de politiskt obundna nomineringsgrupperna.

ANNONS

Ett förtydligande till sist. Det finns många från de politiska partierna, som vi även fortsättningsvis gärna ser som förtroendevalda i kyrkan – men utan sitt politiska parti i ryggen.

Ville Lundman,

kandidat för Frimodig kyrka

ANNONS