Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Även Eidar lever under marknadens villkor

Replik
Svar på "Ni borde lösa bostadsproblemet”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I Trollhättans kommun finns ett antal akutlogiplatser för den som av någon anledning saknar tak över huvudet. Syftet är att erbjuda akut hjälp för den som saknar tak över huvudet under natten. Det ska inte vara en permanent lösning, utan tillfällig. Annars riskerar vi att stå utan just akuta platser.

För att få en plats behövs ett biståndsbeslut och man får då upp till en vecka i taget. Men i realiteten får den som behöver tak över huvudet beviljat akutlogi för den tid som behövs. Det är viktigt att notera att det för barn och personer i behov av skydd finns särskilda lösningar.

I Trollhättan finns akutlogi för män med 12 platser och för kvinnor med sex platser. Platserna riktar sig till dem som annars skulle sova ute eller i trappuppgångar, p-hus eller liknande (så som sker i de städer som saknar akutboende). Här erbjuds en säng i enskildhet, kvällsmat, frukost och personalstöd i olika grad.

Här, som på de flesta akutlogier i landet, lämnar man på förmiddagen och är välkommen tillbaka på kvällen igen. Under pandemin ändrades reglerna på grund av restriktionerna och vi såg det som rimligt att människor fick vara kvar inne hela dygnet.

Den första november, efter att restriktionerna tagits bort, återgick vi till ursprungsreglerna. Det är således ingen egentlig förändring, utan en återgång till det normala. Nu, precis som tidigare, behöver inte den lämna som är fysiskt sjuk, med till exempel feber. Då görs avsteg och man får stanna, får mat och tillsyn. Därutöver kan självfallet andra skäl finnas för avsteg från regeln, till exempel arbete, psykiskt mående med mera.

Trollhättans akutboenden tar emot ett 70-tal personer per år, vilket visar att det finns behov av att denna tillfälliga akuta lösning finns att tillgå. Det visar också att många går vidare till andra, permanenta, boenden.

Varken Eidar eller andra bostadsbolag har skyldighet att låta någon få förtur. Idag har vi bostadsbrist och det är svårt för alla som behöver få en lägenhet och inte kan köpa en. Har man då betalningsanmärkningar och/eller andra problem är det mycket tuffare. Och det är en helt annan diskussion. För oss i S-V-MP-majoriteten är målsättningen tydlig, att ingen ska behöva sova på gatan och den ambitionen lyckas vi bra med, anser jag. Hemlöshetens problem och lösningar är komplexa. Bostadsbolagen drivs utifrån marknadsmässiga principer, så även Eidar.

Trots att vi vill se andra lösningar på bostadssituationen är det inget vi kan lösa i Trollhättan. Det krävs nationella beslut. Den enda möjlighet vi har till ett inflytande av vilka bostäder vi ska ha i kommunen och var är genom Eidar – som äger långt mindre än hälften av alla bostäder i kommunen – och i viss mån genom markförsäljning. Men vi kan inte styra vem som får hyra, inte heller hyresnivåerna, eftersom detta ska följa marknadens regler. I sammanhanget är det värt att veta att oppositionen i Trollhättan, inklusive SD vill sälja delar av Eidars bestånd. Det kommer inte att underlätta för Trollhättans invånare att få tag i billiga hyresrätter. Snarare det motsatta

Nina Ljungqvist (S)

ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden