Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Åkerlund räknar 645 personer fel!

I TTELA den 4 juni berättar Åkerlund (S) att Trollhättans befolkning minskat för första gången på många år.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag har i flera år hävdat att kommunens befolkningsprognos med bortåt 1 000 fler invånare varje år har varit mer dröm än resultat av en intelligent analys.

Men tyvärr har Åkerlund fel. Befolkningen är i dag 645 personer större än Åkerlund räknat med och baserar tankar om nästa års budget på. Felet är att Åkerlund använder siffror från SCB, som tar bortåt sju veckor på sig att generera ett resultat. Databasen Ratsit ger däremot närmast dagsfärska siffror. I början av april skrev sig mer än 600 personer i Trollhättan enligt Ratsit. I dag är ökningen 645 personer.

Förmodligen rör det sig om personer med dubbelt boende som valt att byta folkbokföringsort. Att det sker månadsskiftet efter det att coronaviruset börjat sprida sig gör att man får förmoda att det är relaterat till viruset. Många av dem som skrev sig här är 70+. De flesta är 30–45 år.

Kommer de flesta av dessa att byta folkbokföringsort över en natt om och när ett coronavaccin är tillgängligt? Det är svårt att svara på. Det är väl kartlagt att behovet av bostäder sjunker kraftigt i en lågkonjunktur. Många avvecklar då dubbla boenden, andra har inte råd att flytta hemifrån. Det kan tala för att många i åldern 30–45 blir kvar.

Om de nya invånarna stannar till 1 november så bidrar de till skatteintäkter, förmodligen helt utan att kräva extra barnomsorg. Viss äldreomsorg lär dock tillkomma. Om kommunen å andra sidan räknar med att de är kvar och de sedan visar sig flytta innan 1 november lär det bli ett hål i budgeten.

Oavsett vad som händer så står det helt klart att Trollhättans mål om 70 000 invånare är helt orealistiskt. Årstakten är nere på 220 nya invånare, så det skulle ta 50 år att nå 70 000. Årstakten lär dessutom sjunka i takt med att fler bostäder färdigställs närmare Göteborg.

Kommunens tidigare befolkningsprognoser har visat att kommunen inte kan se realistiskt på vad som sker. Risken är därför stor att Åkerlund i början av september triumferande förkunnar att befolkningen åter ökar med 800 personer på årsbasis.

Jag befarar att det nya kapitlet i stadens historia, som börjar när Socialdemokraterna förlorat makten i valet 2022, börjar med en lokal fastighetskris därför att Åkerlund har byggt via Eidar utan att oppositionen lyft ett finger för att stoppa honom. Priset kommer att tas av skattebetalare och av dem som äger bostäder i de yttre stadsdelarna när bostadspriserna rasar.

Dag Kihlman