Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson
Bild: Christine Olsson

Återgå till normalläge i samhället med vaccinpass

Coronapandemin har gått in i en ny fas med en ny, mildare variant. Samtidigt uppmanas vi att ta vaccinet för att skydda oss.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tyvärr finns det många som inte hörsammat denna uppmaning, utan egentliga giltiga skäl. Även om många vaccinerade också drabbas allvarligt av sjukdom är gruppen per capita kraftigt underrepresenterad bland inlagda patienter. Med andra ord, vaccin fungerar och gör samhället mer motståndskraftigt mot covid-19.

Vad gör regeringen i ett sådant läge? Inför nya restriktioner. Hur kan man tycka det är rimligt att stänga ned verksamheter och födkrokar utan att ytterligare öka påtryckningar på ovaccinerade? Vi har alltså en regering som om det blir allvarligt läge tycker det är på sin plats att stänga ned samhället helt för att undgå att stöta sig med den lilla minoritet som vägrat vaccinera sig. Detta är att underminera förtroendet för vaccinationsprogrammet, det är att säga att det finns rimliga skäl att inte vaccinera sig, trots att det inte gör det.

Liknande daltande med minoritetsgrupper återfinns även inom andra områden och har skapat problem, men här har det gått över en gräns när man tycker det är rimligare att begränsa den stora majoritetens liv bara för att en grupp vill vara obstinata. Det är oansvarigt av regeringen att vidta dessa åtgärder. Återgå till normalläge för alla vaccinerade (genom vaccinpass) om ni fortsatt vill ha en befolkning som är beredda att ta sprutan.

Björn Hedén