Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Återhämtningen är viktigt för hållbar personal

Brukaren är i fokus för bemanning 2021 där också ekonomi ska vara i balans ihop med hållbara scheman för personal. Vid flertal tillfällen den sista tiden så kan man läsa i TTELA om upprörd personal inom hemtjänst, nattpersonal som är missnöjda med sina scheman där kritiken handlar om den dåliga arbetsmiljö som råder.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Personalens ohälsa har ökat och schemaläggningen fungerar dåligt. Förvaltningschef Lena Johansson uttrycker i en artikel (16 oktober) att nya scheman är här för att stanna. Schemaläggningen har centraliserats och ett nytt verksamhetssystem har utvecklats under tiden nya scheman ska börja. Vilket har varit en tuff resa står det i artikeln.

Det finns en handbok på omsorgsförvaltningens hemsida (OF) som heter Handbok för bemanning 2021. Där står regler hur man går tillväga i schemaprocessen. På arbetsplatsträffarna (APT) tas gruppens "spelregler" upp för att få känna delaktighet, en god arbetsmiljö, engagemang, trivas, må bra och känna arbetsglädje. Chefen bedömer inkomna spelregler och önskemål efter behov för verksamheten och bemanning. Chefen och planeringssamordnaren arbetar sedan tillsammans i två veckor för att få ihop önskemål för period i verksamheten. Eventuella fridagar och annan ledighet ska också planeras in här. Fridagar bör tas ut med minst två i rad annars på en heltid 40 timmar i veckan kan åtta fridagar tas ut. Lagar och regler ska följas och i handboken så står det att den anställda ska ha elva timmars dygnsvila, efter varje jobbperiod ska det finnas 48 timmar för återhämtning, tio timmar max arbetstid samt att delade turer ska vara borta 2020. I arbetstidslagen står det att veckovilan ska vara sammanhängande 36 timmar på sju dagar och gärna på en helg.

För att skapa hälsa och hållbara scheman så är det viktigt att ta hänsyn till personalens önskemål deras "spelregler" i samverkan med chefen för att få en hållbar verksamhet så att personal orkar arbeta. Vila ger återhämtning vilket ger ork och kraft för en god arbetsmiljö.

När ett färdigt schema är lagt och chefen har godkänt detta så får personal schemat 14 dagar innan det ska börja gälla. Någon facklig på arbetsplatsen ska också godkänna schemat om det uppfyller de krav som gäller. På lediga dagar som medarbetaren har i schemat borde kravet vara just ledig. Arbete är viktigt men också fritid med familj, vänner, aktiviteter, tid för återhämtning och dylikt.

Återhämtning handlar också om att kunna ta ut sin rast för äta i lugn och ro, ta en promenad om de vill och vila. Allt handlar inte bara om ett hållbart schema, utan om hållbar personal som gör underverk i verksamheten. För det vill väl OF ha?

Christina Johansson (L)