Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd

I Sverige är över 500 000 personer arbetslösa, fler än 90 000 bara här i Västra Götalands län. Arbetslösheten uppgår till närmare 10 % i Västra Götaland. Sedan statsminister Stefan Löfven tillträdde år 2014 har inget annat land i EU utvecklats sämre när det kommer till jobben och arbetslösheten. Sverige har nu femte högst arbetslöshet i hela EU. Det slår hårt mot välfärden. Vi vill bilda en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och vänder utvecklingen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

All arbetslöshet är allvarlig. Men särskilt bekymmersamt är den rekordhöga långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast under lång tid. Aldrig tidigare har så många varit långtidsarbetslösa. Bara i Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud har 3215 personer varit arbetslösa i över ett år. I Mellerud har antalet långtidsarbetslösa ökat med hela 81 % jämfört med september 2014.

Detta påverkar inte bara de människor som hamnar allt längre från en arbetsgemenskap och egen försörjning. Det påverkar också sammanhållningen och välfärden. Bara långtidsarbetslösheten kostar välfärden 36 miljarder kronor varje år. Det motsvarar 75 000 undersköterskor eller 56 000 poliser.

Långtidsarbetslösheten är till stor del ett integrationsproblem, två tredjedelar av alla långtidsarbetslösa är födda i annat land är Sverige. Och varannan av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder, är idag inte självförsörjande. I Västra Götaland är drygt 107 000 utrikes födda inte självförsörjande.

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete. Vi vill minska anställningskostnaderna för företag som anställer en person som är långtidsarbetslös och samtidigt införa en jobbpremie till långtidsarbetslösa – så att det lönar sig bättre att jobba. Vi vill också införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag på varandra, och sänka skatten på jobb och företagande. Samtidigt vill vi lägga om integrationspolitiken med införandet av språkkrav och utbildningsplikt. Och kvalificering till välfärden ska ske genom arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Då ökar drivkrafterna att jobba och fler kommer att kunna ta de jobb som finns.

Socialdemokraternas bidragslinje med höjda bidrag till dem som inte jobbar och nya skattehöjningar mot vanligt folk som arbetar är bevisligen fel väg att gå – om målet är att resurserna till välfärden ska öka. Istället för att fortsätta med den sämsta jobbpolitiken i EU behöver Sverige en borgerlig regering, ledd av Moderaterna, som återupprättar arbetslinjen och ser till att fler får möjlighet att vara med och bidra till det gemensamma.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Johan Hultberg (M), riksdagsledamot

Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot