Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Ödesdiger skattehöjning

Trollhättans kommunledning lyckades med bedriften att i en och samma upplaga av TTELA berätta om såväl en kraftig skattehöjning på 80 öre som om den nya stadsdelen Vårvik, där 4 000 personer ska bo.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Läsarnas reaktion över skattehöjningen varierar givetvis. En del tycker den är bra för att säkra välfärden. Andra tycker att en så kraftig höjning tyder på kraftigt stigande kostnader och misshushållning med kommunala medel. Resultatet är hur som helst att kommunen går från position 22 till position 41 i skatteligan i Västra Götaland, vilket betyder att bara nio kommuner har högre skatt. Det är andra skattehöjningen under Åkerlunds tid som kommunalråd.

Kommuninvånarna har genom insändare och artiklar förstått att kommunen går på knäna ekonomiskt. Kommunens budgetar de senaste åren har varit glädjekalkyler, vilket visat sig när verkligheten, i form av bokslut, visat hur det verkligen står till i kommunen. Kommunledningen saknar inte brist på stolta planer. Det som saknas är den kalla och realistiska syn som en kommunledning bör ha.

Mitt i denna ekonomiska kris byggs ny bro, ett industriområde saneras och en stadsdel för 4 000 personer planeras. Här rullar hundratals miljoner kronor. 800 personer per år flyttar hit, skrev kommunen på sin hemsida så sent som i augusti i år. Verkligheten är att kommunens tillväxttakt är cirka 300 personer per år. Det ska födas en massa barn redan i år. Verkligheten är att ett av sex barn aldrig blir fött i år, men ändå går kommunen vidare med sina planer på förskolor.

Skillnaden mellan planer och verklighet verkar vara kommunledningens signum, och det går ut över skattebetalarna att ha en kommunledning som saknar verklighetsförankring. Åkerlund drömmer om att folk ska bosätta sig i Vårvik och pendla till Göteborg så att kommunen får bra skatteintäkter. Men varför ska någon pendla hela den vägen nu när skatten är höjd och det finns åtskilliga kommuner närmare Göteborg, flera med kustläge, som har en hel krona lägre i skatt?

Det går inte att höja skatten så kraftigt utan att det får en påverkan på kommunens attraktivitetskraft. Därför är skattehöjningen ödesdiger, men kommunledningen begriper det inte. De tuffar på med Vårvik och öser ut pengar som det kommer att ta flera decennier att vinna tillbaka.

Det vore för övrigt klädsamt om kommunen, inför denna ekonomiska kris, valde att plocka bort de politiska sekreterarna, men så kommer inte att ske. Socialdemokraterna har dukat upp plats även för vissa av oppositionspartierna kring den kommunala köttgrytan, så vi får fortsätta att betala för en överdimensionerad mängd politiker i kommunledningen jämfört med våra grannkommuner.

Dag Kihlman